• OBJAVLJENO: 20.02.2019.
Obilježena trinaesta godišnjica od smrti nosioca najvećeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“ Besima Begića
Besim Begić za odbranu  ovih prostora i BiH dao nemjerljiv doprinos

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mezarje istaknutog heroja i nosioca najvećeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“ Besima Begića, danas je obilježena trinaesta godišnjica od njegove smrti.  Uz porodicu i prijatelje saborce ovog istinskog patriote, cvijeće su položili predstavnici Koordinacije boračkih udruženja na čelu sa ministrom za boračka pitanja BPK Goražde Enizom Halilovićem.

Besim Begić rođen je 23. jula 1961.godine u Rogatici. Od 1992.godine bio je pripadnik Armije RBiH i kao neustrašiv borac odlikovan je najvećim ratnim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“. U toku agresije na našu domovinu dva puta je ranjavan, a nakon drugog ranjavanja 1995.godine na Banjoj stijeni kod Mesića ostao je stopostotni invalid. Od posljedica povreda koje su bile preteške, 2006.godine, je preminuo. Iza Besima ostala je supruga Jasmina i sin Jasmin.

– Danas nakon trinaest godina, na ovaj način odata je dužna počast, a ujedno, bila je ovo prilika da se evociraju uspomene na ovog istinskog heroja i patriotu koji je za odbranu ovih prostora i BiH dao svoj život. Naša obaveza je da se njegov lik i djelo nikada ne zaborave,-  kazao je tim povodom ministar za boračka pitanja BPK Goražde Eniz Halilović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.