• OBJAVLJENO: 08.03.2019.
Ugovor o zakupu na 10 godina potpisan sa Ministarstvom privrede BPK Goražde
Švicarsko-bosanska firma „Agroideja“ uvedena u posjed nad poljoprivrednim zemljištem i pratećom infrastrukturom nekadašnjeg rasadnika u Ustikolini

Švicarsko-bosanska firma „Agroideja“ zvanično je danas uvedena u posjed nad poljoprivrednim zemljištem i pratećom infrastrukturom nekadašnjeg rasadnika u Ustikolini. Ugovor o zakupu zaključen je prije nekoliko dana sa kantonalnim Ministarstvom privrede, a prethodilo mu je između ostalog i pribavljanje potrebnih saglasnosti lokalne zajednice.

„Agroideja je ponudila  najvišu cijenu po metru kvadratnom za poljoprivredno zemljište u Ustikolini, a radi se o 12 hektara.  Ugovor je zaključen na 10 godina za namjene predviđene Zakonom o poljoprivrednom zemljištu u Federaciji. Prije svega računamo da će ovdje doći do razvoja poljoprivrede i to u segmentima ratarstva, stočarstva, jagodičastog voća i dr.“ –  pojasnio je kantonalni ministar privrede Anes Salman.

Grupa „Agroideja“ je švicarsko-bosanska firma registrovana prije 18 mjeseci u oblasti poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja. Uz pokretanje proizvodnje voća i povrća, stočarske  proizvodnje te prerade mlijeka u regiji,  u planu imaju i povezivanje sa lokalnim poljoprivrednicima: – „Naš cilj je da ostvarimo komunikaciju sa proizvođačima na ovom području i organizujemo proizvodnju voća i povrća za kupce te eventualno otkup kravljeg i kozijeg mlijeka. Primarni cilj je da nešto pokrenemo i  iskoristimo mogućnosti ovog područja za proizvodnju zdrave hrane za domaće i strano tržište“ – naglasio je direktor grupe „Agroideja“ Hemo Jusović.

Svi dosadašnji  pokušaji  na istom ovom gazdinstvu su nažalost završili na tome: – „Iskrena je namjera svih nas bila da na ovom prostoru stvorimo jednu zaista kvalitetnu poljoprivrednu zonu koja bi otvorila mogućnost i kooperantima iz naše lokalne zajednice. Nadam se da je „Agroideja“ ozbiljna, a zasad su to pokazali i vjerujem da će ispuniti biznis plan koji su prezentovali nama i Općinskom vijeću“ – kaže  načelnik Općine Foča FBiH Zijad Kunovac.

„Agroideja“ u planu ima da do kraja godine najveći dio zakupljenog zemljišta pretvori u zasade jagode, trešnje, jabuke, šljive i drugih vrsta voća i povrća za kojima vlada potražnja na tržištu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.