• OBJAVLJENO: 13.03.2019.
Premijer BPK Goražde i ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice
Prijem za predstavnike dijaliznih pacijenata

U okviru obilježavanja 14. marta – Svjetskog dana bubrega, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Sabira Bešlija danas su organizirali prijem za dijalizne pacijene s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Prijemu su prisustvovale i direktorice Kantonalne bolnice Goražde i Zavoda za javno zdravstvo Nermina Kamenica i Medina Bičo, a cilj je bio da se skrene pažna na ovaj zdravstveni problem te razgovara o potrebama dijaliznih pacijenata koji žive na području ovog kantona.

Razgovarano je i o trenutnom statusu Projekta uspostave hemodijalznog centra u Goraždu.

– Ono što u odnosu na prethodni period stvarno moram konstatovati jeste da nema opravdanja zašto mi ovoliko dugo nemamo hemodijalizni centar u našem gradu. Svjedoci smo da svaki manji i centar i manji grad imaju hemodijalizni centar. Ono što je u opisu iz mog resora, za zdravstvo, je urađeno. Svi neophodni koraci su urađeni, dakle, imamo implementacioni tim koji se gotovo svake sedmice sastaje i radi se da se čim prije otpočnu sve ove aktivnosti. Ono na čemu ja insistiram jeste da, s obzirom da su prebačena sredstva za edukaciju, da ta edukacija krene čim prije, a trebala je već i krenuti. Dakle, po uvjeravanju direktorice Kantonalne bolnice sa 1. aprilom bi trebali tri medicinske sestre i jedan doktor da krenu sa edukacijom – kazala je ministrica Sabira Bešlija.

Istaknuto je da Kantonalna bolnica već provodi aktivnosti na uspostavi hemodijaliznog centra.

– Hemodijalizni centar trebao biti ubrzo uspostavljen. Nije lahko, radi se, znači sve su se pripreme uradile. Krenut će i edukacija našeg srednjeg medicinskog kadra i jedinog doktora kojeg imamo trenutno. Potrebna su dva doktora, raspisivali smo konkurs za nefrologa, međutim, nije se niko javio. Znači, sve zakonski što je potrebno po pravilniku za hemodijalizni centar, već se priprema i uspostavlja – kazala je direktorica bolnice Nermina Kamenica.

Centar za hemodijalizu u Goraždu bio bi od nemjerljivog značaja za dijalizne pacijente i njihove porodice.

– Vrlo je teško putovati od Goražda do Sarajeva. Ja već sedmu godinu putujem i to niko ne zna ko ne doživi. Uspostava dijaliznog centra u Goraždu bi nam najvjerovatnije i produžila malo život. Mi smo, inače, kratkog života. I ne samo za nas što bi valjalo, valjalo bi za naredne generacije koje će dolaziti, jer svakim danom sve više se povećava broj dijaliznih bolesnika – kazao je Enver Kodžaga, jedan od dijaliznih pacijenta.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.