• OBJAVLJENO: 16.04.2019.
Iz Službe za poljoprivredu i šumarstvo Ministarstva za privredu
Predstavljen Program novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2019. godinu

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je na svojoj posljednoj sjednici Program novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2019. godinu za čiju realizaciju su predviđena sredstva u ukupnom iznosu od 450.000,00 KM.

Prema riječima šefice Službe za poljoprivredu i šumarstvo u Ministarstvu za privredu Ermine Bešlija, ovogodišnji Program podsticaja u poljoprivredi podijeljen je na dva LOT-a.

Prvi LOT, u vrijednosti od 201.410,75 KM, odnosi se na dugovanja korisnicima podsticaja u poljoprivredi iz 2018. godine.

– Taj prvi LOT nadamo  se da ćemo realizirati u ovom mjesecu i za to smo i predvidjeli sredstva. Međutim, ovaj drugi dio u iznosu od 248.589,25 KM smo predvidjeli za podsticaje u poljoprivredi za 2019. godinu i taj program ćemo uradi nakon provedenih javnih rasprava i na osnovu podataka koje smo imali iz prethodne godine, odnosno na osnovu zahtjeva klijenata sa terena – kazala je Ermina Bešlija.

Ovom prilikom istaknuto je da zbog nedostatka finansijskih sredstava u Budžetu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019. godinu nije bilo moguće planirati sredstva za novčane podsticaje u poljoprivredi u većem iznosu.

– Meni je jako žao što ne mogu biti razvojni projekti u poljoprivredi sa ovim sredstvima, ali možemo zadovoljiti minimum minimuma onih proizvođača koji su registrirani na području našeg kantona – kazala je Bešlija.

Prema usvojenom programu, pravo na ostvarivanje novčanih podsticaja i dalje će ostvarivati samo registrirani poljoprivrednici i poljoprivredna gazdinstva.

– Nije nimalo popularno što govorimo samo o registriranim poljoprivrednim proizvođačima, ali imajući u vidu kakvo je stanje u cijeloj državi i našem kantonu i imajući u vidu činjenicu koliki je kompletan budžet u kantonu, mislim da ova sredstva mogu makar donekle uticati na razvoj poljoprivrede i održati ovaj nivo poljoprivrede koji trenutno imamo – kazala je šefica Službe za poljoprivredu i šumarstvo.

Termini održavanja javnih rasprava po LOT-u 2 Programa novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2019. godinu bit će utvrđeni naknadno, o čemu će poljoprivredni proizvođači biti pravovremeno obaviješteni.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.