• OBJAVLJENO: 30.04.2019.
Press konferencija premijerke BPK i ministra za boračka pitanja
Manifestacijom „Dani otpora“ i ove godine podsjećamo na sudbonosne majske dane kada se odbranilo Goražde i BPK

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i ministar za boračka pitanja Edin Aganović, na današnjoj press konferenciji upoznali su javnost sa planiranim događajima kojima će se obilježiti  27. godišnjica otpora na području ovog kantona od agresije.

Manifestacija „Dani otpora“ počinje 04.maja na dan kada je 1992.godine napadnuto Goražde, dan koji pored podsjećanja na sav užas ratnih dešavanja i stradanja koji su usljedili poslije, simbolizuje dan otpora i herojske odbrane ovih prostora.

„ Mi smo zaista ponosni što imamo mogućnost da se sjetimo tih herojskih dana BPK i Grada Goražde i za tu prigodu smo pripremili niz sadržaja kojim će se obilježiti ovaj značajan datum u historiji BPK Goražde. Centralna manifestacija planirana je za 04.05. 2019.godine, gdje će se nizom kvalitetnih sadržaja odati počast svim braniteljima BPK Goražde i svim onim koji su dali ono najvrijednije za ono što mi danas imamo, a to je svoj život. Takođe, ono na što smo posebno ponosni jeste da se nakon deset godina ponovo dešava okupljanje dobitnika najvećih ratnih priznanja dobitnika značke „Zlatni ljiljan“ na području BPK Goražde. Dakle, 09. maja mi smo domaćini tim hrabrim ljudima i potrudit ćemo se da ih na dostojanstven način dočekamo te da se oni osjećaju jako ugodno u našem kantonu. Takođe, slučajno ili ne, 2019. godine se dešava nešto što smo dugo čekali a to je otvaranje Aladža džamije u Foči, a to je sve jedna lijepa poruka da se lijepe stvari dešavaju na području kako BPK Goražde, tako i Gornje-drinske regije“- kazala je Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Abduselam Sijerčić-Pelam, ratni komandant 31. drinske udarne brigade i predsjednik Udruženja veterana rata, Zelenih beretki i Patriotske lige BPK ističe da  su zbog situacije što se isti dan otvara džamija Aladža u Foči morali prilagoditi i skratiti kompletan program koji počinje 4.maja u 10.sati na centralnom spomen obilježju braniteljima BPK, ali ni ove godine neće izostati podsjećanje na te sudbonosne dane 1992.godine kada se odlučivala sudbina ovog grada i kantona.

„Ove godine planiramo da podsjetimo ljude da je situacija vrlo slična 1992.godini i ovaj 04. maj je prenapet kao i 1992.godine. Planiran je obilazak mezarja poginulih branitelja. U Hubjerima, uz obilježavanje Dana ove mjesne zajednice 05. maja, mi redovno obilježavamo i godišnjicu pogibije naših saboraca Halida i Rašida Hubjera. 09. maja imamo susret dobitnika najvećih ratnih priznanja značke „Zlatni ljiljan“, tu smo da ugostimo te ljude. Planirali smo i tematski okrugli sto, kako bi na neki način objasnili šta se dešava sa tim optužnicama i svega ostalog“- kazao je on.

Ne treba posebno naglašavati da će ovaj datum 4.maj, kao i sve ostale datume koji se obilježavaju u sklopu manifestacije „Dani otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu“, kao što su tradicionalni „Zaimov Do, da se pamti 2019.“ , sjećanje na legendarndog komandanta Zaima Imamovića i „Dan 1.drinske brigade „ propratiti veliki broj naših sugrađana, ali i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti BPK, Grada Goražde i općina Pale i Foča u FBiH. To je dug prema njima i svima nama koji živimo u slobodnom Gradu Goražde i Bosansko-podrinjskom kantonu, istaknuto je ovom prilikom.

Današnjoj press konferenciji, između ostalih, prisustovali su i predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić, gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović,te ministri u Vladi i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja .

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.