• OBJAVLJENO: 13.05.2019.
U sklopu majskih „Dana otpora“ na području BPK-a Goražde
Održana manifestacija „Zaimov do-da se pamti“ 2019.

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca, u subotu, 11.05.2019. prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena je godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. drinske brigade Armije RBiH, kao i sjećanje na legendarnog komandanta rahmetli Zaima Imamovića i 1. drinsku brigadu.

Svoja sjećanja o hrabrim podvizima rahmetli Zaima Imamovića, te danima otpora sa učesnicima ovog tradicionalnog obilježavanja prilikom polaganja cvijeća na Spomen obilježju u Ilovači podijelio je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović.

O ratnom putu komandanta Zaima Imamovića, osobinama koje su ga krasile, te njegovim saborcima i 1. drinskoj brigadi prisutnima je ukratko govorio Ejub Kovač, a sklopu programa prisutnima se još obratila premijerka Vlade BPK-a Aida Obuća.

U okviru programa održan je i pohod ”Tragom drinskih brigada” (Sadba – Posestra – Zaimov do) u okviru kojeg su učešće uzeli učenici osnovnih i srednjih škola s područja grada Goražda, sportisti i članovi planinarskog društva ”Goražde-Maglić”, članovi Gorske službe spašavanja i bivši pripadnici brigade koju je 13. maja 1992. godine u mjestu koje nosi ime „Zaimov do“ postrojio njen prvi komandant.

Zahvaljujući organizatorima programa, na Zaimovom dolu oživljavaju se sjećanja na majske dane otpora, a nove se generacije mladih svake godine uče kako se branila i odbranila sloboda. Svi koji su tog dana bili prisutni na Zaimovom dolu vratili su se kućama prepuni utisaka i obogaćeni novim saznanjima o slavnim danima Armije BiH i njenim hrabrim komandantima i borcima.

www.bpkg.gov.ba/www.gorazde.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.