• OBJAVLJENO: 13.05.2019.
Iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
Započeo upis djece u prvi razred osnovne škole na području BPK Goražde

U svim osnovnim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je počeo upis djece u prvi razred osnovne škole za školsku 2019/2020. godinu

Prema riječima stručne savjetnice za osnovnoi odgoj i obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Amire Borovac, u svim školama su u ovu svrhu formirane komisije za prijem učenika u čijem sastavu su pedagog škole i po dva nastavnika, a u zavisnosti od mogućnosti škole i drugi stručnjaci.

– Ono što je jako bitno naglasiti jeste da se ove godine upisuju učenici koji su rođeni 01.09.2012. godine do 31.08.2013. godine, odnosno sva djeca koja će do seprembra mjeseca napuniti 6 godina života. Ovim putem obavještavamo i pozivamo sve roditelje/staratelje da se jave u svoje  škole, dakle u škole u koje pripadaju prema mjestu prebivališta i da, naravno, sa pedagozima dogovore termin kada će dovesti dijete na upis, kao i da obezbijede potrebnu dokumentaciju – istakla je Amira Borovac.

Ona je ovom prilikom podsjetila da je od dokumentacije potrebno donijeti izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu o završenom programu obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, potvrdu o mjestu prebivališta (CIPS) i ljekarsko uvjerenje koje su roditelji/staratelji djece dobili prilikom upisa djece u obavezni program predškolskog odgoja.

Istaknuto je da se ove godine očekuje upis većeg broja djece u prvi razred osnovne škole na području BPK Goražde u odnosu na prošlu godinu, a radi se o ukupno 247 djece.

U znak ozvaničenja završetka Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja i ove godine održat će se zajednička priredba za buduće đake u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“.

– Ovim putem bih pozvala sve roditelje/staratelje djece, prijatelje i građane ovog grada da sutra u 11.00 sati zajedno dočekamo te mališane koji su tri mjeseca proveli u obaveznom programu u svojim vrtićima, od kojih će većina njih po prvi put imati javni nastup da ih zajedno podržimo u Gradskoj dvorani – poručila je stručna savjetnica u resornom ministarstvu Amira Borovac.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.