• OBJAVLJENO: 12.07.2019.
Zajednički projekt Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražda podržava i Federalno ministarstvo za pitanja boraca
Ozvaničen početak radova na rekonstrukciji Centralnog spomen-obilježja „Goražde-grad heroj svojim braniocima“

Nakon nedavno potpisanog ugovora o izgradnji i rekonstrukciji Centralnog spomen-obilježja „Goražde-grad heroj svojim braniocima“ sa izgradnjom „Kapije života,“ danas su zvanično počeli radovi na realizaciji ovog projekta.

Ozvaničenju početka radova u okviru prve faze prisustvovali su predstavnici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražde te predstavnici kantonalne Koordinacije boračkih udruženja.

Vrijednost projekta koji je podijeljen u dvije faze iznosi oko 140.000 KM, pri čemu se prva faza odnosi na izvođenje betonskih radova tj. popločavanje samog platoa sa izgradnjom „Kapije života“, dok će u drugoj fazi biti ispisana imena svih poginulih branilaca.

Kako je istaknuto danas, prva faza radova trebala bi se okončati do 18. septembra 2019. godine kada Bosansko-podrinjski kantona Goražde i Grad Goražde obilježavaju jedan od najznačajnijih datuma u svojoj historiji – Dan osnivanja i Dan oslobođenja. Realizacija druge faze projekta planirana je u sljedećoj godini.

„Veoma sam ponosna što danas počinjemo sa radovima na izgradnji Centralnog spomen-obilježja iz razloga što smo se svi složili u jednom, a to je da Grad Goražde kao grad heroj i Bosansko-podrinjski kanton Goražde zaista zaslužuje jedno reprezentativno spomen-obilježje za sve branitelje ovog prostora. Priča koja se dugo pričala ove godine će se i konkretizirati. Ugovor je potpisan prije nepunih mjesec dana i bilo je potrebno odraditi neke formalno-pravne radnje kako bi se danas zvanično počelo sa radovima – kazala je premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

Ona je ovom prilikom iskazala očekivanja da će ovi radovi biti okončani u dogovorenim rokovima, kako bi se svečana ceremonija povodom otvorenja novog spomen-obilježja mogla održati u okviru ovogodišnjeg obilježavanja 18. septembra.

Prema riječima ministra za boračka pitanja Edina Aganovića, radi se o zajedničkom projektu Kantona i Grada Goražda, s tim da je jedan dio sredstava obezbijeđen putem Federalnog ministarstva za boračka pitanja.

„Ovo nije projekt na kojem ćemo se mi zaustaviti, mi planiramo u narednom periodu i izgradnju spomen-obilježja i komandantu Zaimu Imamoviću. Postupak izdavanja građevinske dozvole je u toku, a nakon toga ćemo pokušati sa raznih nivoa vlasti, kroz budžet kantona i na druge načine da obezbijedimo finansijska sredstva. Ministarstvo se u ovom slučaju pojavljuje kao investitor odnosno zainteresirana strana u smislu finansiranja, a postupak pribavljanja dokumentacije provodi Kantonalni stambeni fond, odnosno Ministarstvo za urbanizam – kazao je on.

Ocijenjeno je i da bi uskoro mogle započeti aktivnosti i na realizaciji drugog pomenutog projekta, tj. izgradnji spomen-obilježja Zaimu Imamoviću.

– Trenutno je u Gradskoj upravi dorađeni projekat za koji treba da se izda građevinska dozvola, a ono što je predviđeno jeste da Gradsko vijeće donese odluku o dodjeli tog građevinskog zemljišta na korištenje kantonu. Vrijednost ovog projekta je negdje oko 200.000 KM i ja se nadam da ćemo vrlo brzo krenuti u njegovu realizaciju“ – riječi su ministra Edina Aganovića.

Gradonačelnik Grada Goražda Muhamed Ramović ovom prilikom je kazao da će Gradska uprava nastojati da i dalje podržava ovakve projekte. Kako je istaknuo, pored spomenika ubijenoj djeci Goražda i poginulim braniocima, postoji i inicijativa da se uradi jedno spomen-obilježje civilnim žrtvama rata, uzimajući u obzir činjenicu da je u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina u Goraždu poginulo više od četiri hiljade ljudi. To je, kako je istaknuto, jedna moralna obaveza Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražda prema svima koji su izgubili svoje živote za vrijeme agresije.

Zadovoljstvo činjenicom da se konačno krenulo u realizaciju ovo projekta i da će Goražde imati jedno reprezentativno spomen-obilježje braniocima, danas su izrazili i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.