• OBJAVLJENO: 23.07.2019.
Implementacija nove federalne regulative na području BPK Goražde
Izazovi u implementaciji Zakona o pravima demobilisanih boraca FBiH pokušat će se riješiti u saradnji s Federalnim ministarstvom i udruženjima demobilisanih boraca

Ministar za boračka pitanja Edin Aganović danas je govorio o nedavno usvojenom Zakonu o pravima demobilisanih boraca u Federaciji BiH i očekivanim izazovima u njegovoj primjeni na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Prema njegovim riječima, članom 20. ovog zakona definisano je da će kantoni donijeti vlastite propise kojima će regulisati prava svojih demobilisanih boraca, s tim što je naglašeno da Bosansko-podrinjski kantona Goražde već ima Zakon o pravima pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica, kojim je regulisana većina prava iz pomenutog federalnog zakona.

Kako je istaknuto, riječ je o ukupno šesnaest prava u novom zakonu, među kojima ja, kao novina, uvedena egzistencijalna naknada.

– Ministarstvo će da uradi detaljnu analizu samih finansijskih efekata ovog zakona. Mi imamo službeno informaciju sa 31. majem, da su 432 demobilisana borca prijavljena na Službu za zapošljavanje BPK Goražde. Od toga, prema informacijama koje smo takođe dobili, nekih stotinjak demobilisanih boraca će da ostvari svoja prava putem federalnog zakona koji je donesen – kazao je ministar Aganović i istakao da bi njegova primjena trebala započeti već od mjeseca avgusta.

Zakon jasno propisuje kriterije za ostvarivanje ovih prava, računajući i starosnu dob u zavisnosti od koje će demobilisani borci svoja prava moći ostvariti na nivou kantona, odnosno Federacije.

– Osnovni uslov jeste minimalno dvanaest mjeseci pripadnosti Oružanim snagama za vrijeme agresije, da ima prebivalište na teritoriji BiH i da nema primanja veća od 50 posto od minimalne penzije isplaćene u decembu 2018. godine – pojasnio je ministar Edin Aganović.

Prema procjenama Kantonalnog ministarstva, najmlađi demobilisani borci koji će moći ostvariti pravo na egzistencijalnu nakanadu i druga prava bit će u dobi od 43 godine, s tim da će oni starosne dobi od 57-65 godina svoja prava ostvarivati u skladu s federalnim propisom.

– Vidjećemo koliko tih pripadnika ostvaruje neku naknadu koja prelazi 50 posto minimalne penzije isplaćene u prošloj godini, da li ostvaruje neka novčana primanja kroz socijalu ili neki drugi vid novčane pomoći, tako da bi mi mogli da uradimo konačnu analizu i da vidimo koliko je to otprilike finansijskih sredstava potrebno da isfinansiramo obaveze za demobilisane borce do 57 godina starosti. Dakle, ovdje javnost treba da zna da je zakon propisao da je to 5 KM po mjesecu učešća. Međutim, također je zakon rekao da to može da bude i manje, ukoliko ne bude dovoljno finansijskih sredstava – kazao je ministar.

Ocijenjeno je da će se u implementaciji zakona pojaviti i drugi problemi.

– Ono, što je svakako jedna od manjkavosti ovog zakona jeste što na kraju neće moći svi borci u BiH, odosno Federaciji BiH ostvariti jednaku naknadu i jednaka prava. Većina kantona, ustvari svi kantoni osim možda Sarajevskog kantona, imaće poteškoća sa implementacijom člana 20 – kazao je Aganović.

Predviđene su i druge poteškoće u implementaciji predmetnog zakona na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

– Ono što se nama pojavljuje kao potencijalna opasnost, jeste da ćemo imati vjerovatno prijavu demobilisanih boraca u naš kanton, a koji su se u međuvremenu vratili u predratno mjesto prebivališta, dakle u okolne opštine u RS. Oni će provesti godinu dana na birou i nakon toga će ostvariti tu egzistencijalnu naknadu – istakao je ministar Aganović.

On je ovom prilikom iskazao mišljenje da bi zakoni koji se budu donosili na nivou kantona trebali biti izjednačeni, kako ne bi došlo do diskriminacije među demobilisanim borcima.

Kako je istaknuto, planirano je da se najznačajnija pitanja u vezi s primjenom zakona na kantonalnom nivou razriješe u saradnji s Federalnim ministarstvom za pitanja boraca te nadležnim boračkim udruženjima.

– Bilo je prijedloga, da se ide po principu, recimo, da se za osobe od 43 do 50 ili 55 godina pokuša naći rješenje kroz neku vrstu zapošljavanja ili samozapošljavanja, a da samo one najugroženije kategorije, za koje se procijeni da ne mogu samostalno privrjeđivati, raditi i zasnivati radni odnos, ostvare egzistencijalnu naknadu – kazao je ministar za boračka pitanja.

Na kraju je ocijenjeno da bi značajan doprinos u rješavanju važnih pitanja iz ovog zakona trebala dati i udruženja demobilisanih boraca na području ovog kantona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.