• OBJAVLJENO: 21.08.2019.
Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline
Resorni ministar predstavio inicijativu za prodaju dijela potkrovnih stanova u vlasništvu BPK Goražde

Na posljednjoj sjednici Vlade Bosansko-podrinjskog katona Goražde razmatrana je inicijativa za prodaju dijela potkrovnih stanova u vlasništvu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koju je podnijelo Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline

Prema riječima resornog ministra Bojana Krunića, inicijativa je pokrenuta iz dva razloga.

– Prvi razlog je nemogućnost kantona da održava ove stambene jedinice, a drugi je da bismo prodajom ovih stanova riješili problem izgradnje novih stanova ili Lamele L za koju bismo skupili određeni novac od prodaje ovih stanova – kazao je on.

Ukoliko inicijativa bude realizirana, prodaja stanova vršila bi se prema unaprijed utvrđenim kriterijima.

– Prioritet u prodaji bit će uglavnom stanovi veće kvadrature odnosno stanovi koji nisu u interesu kantona, kazao je ministar Krunić, uz pojašnjenje da takvi stanovi zahtijevaju veće troškove održavanja, zbog čega nije isplativo da se daju na korištenje licima u stanju socijalne potrebe.

Ocijenjeno je i da je ovo najbolji način obezbjeđenja izvora finansiranja za novu stambenu izgradnju.

Kako je istakao resorni ministar, nakon završene izgradnje Lamela H3 i H4, procijenjeno je da trenutno postoji potreba za izgradnjom još oko stotinu novih stanova u Goraždu.

– Prvenstvo u kupovini ovih stanova imali bi ljudi koji trenutno žive u potkrovnim stanovima i koji imaju platežnu moć da plate taj stan – istakao je ministar.

Ovom prilikom istaknuto je da BPK Goražde raspolaže sa 75 potkrovnih stanova.

– Napominjem, prodavat će se samo dio stanova, ne ukupna količina. Određena količina stanova morat će se ostaviti za potrebe kantona. Prvenstveno mislim na socijalne slučajeve, kadrovske stanove i drugo – pojasnio je ministar Krunić.

On se je ovom ovom prilikom upoznao javnost do koje faze se stiglo kada je u pitanju izgradnja Lamela H3 i H4.

– Na Lameli H-3 voda i struja su završeni sa sedmom etažom odnosno sa zadnjim spratom. Trenutno je u procesu postavljanje estriha odnosno podne podloge. Za nekih desetak do petnaest dana biće ugrađena vanjska stolarija. Na Lameli H4 urađena je kontra-ploča i trenutno je izidano, po mojoj slobodnoj procjeni, negdje oko 80 posto podrumskih zidova – kazao je ministar koji je ovom prilikom iskazao zadovljstvo intenzitetom i kvalitetom izvođenja radova.

Na kraju, resorni ministar je kazao da radovi na Lameli H-3 teku brže nego što je to prvobitno planirano te se, prema procjenama izvođača, procjenjuje da će vlasnici stanova u ovoj zgradi moći useliti ranije od predviđenog roka, odnosno prije 2021. godine.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.