• OBJAVLJENO: 27.08.2019.
Iz Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde
Objavljen javni poziv za pripadnike boračke populacije na ime nabavke udžbenika učenicima srednjih škola

Ministarstvo za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i ove godine objavilo je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na ime nabavke udžbenika učenicima srednjih škola čiji roditelji imaju status pripadnika boračke populacije u BPK Goražde za budžetsku 2019.godinu.

Pravo na novčanu pomoć za nabavku udžbenika učenicima srednjih škola mogu ostvariti djeca demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida i poginulih boraca pod uslovom da imaju stalno prebivalište i boravište na području kantona ili da su ostvarili povratak u manji BiH entitet u općinama Foča, Čajniče, Rudo, Višegrad, Ustiprača i Rogatica.

Pravo iz Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica jeste i sufinanisranje nabavke udžbenika za učenike srednjih škola. Imaju pravo da apliciraju svi oni pripadnici boračke populacije čija primanja po  domaćinstva ne prelaze petnaest posto prosječne plate isplaćene u Federaciji BiH a to je negdje oko 133 KM. Nakon što roditelji dostave dokumentaciju traženu putem javnog poziva i onu koju ministarstvo službenim putem pribavi, komisija će provesti postupak i nakon toga se dodjeljuju sredstva, otprilike u iznosu od 150 KM po jednom učeniku. Ono što je svakako obaveza kao i svake godine, jeste da učenici koji su završili razred,  vrate udžbenike koje su na taj način dobili“-riječi su ministra Aganovića.

U Ministarstvu napominju da podnosioci zahtjeva za dodjelu novčanih sredstava na ime nabavke udžbenika koji su ostvarili pravo na dodjelu novčane pomoći po istom osnovu u prošloj školskoj godini, koji do dana zatvaranja ovog javnog oglasa ne izvrše povrat udžbenika iz prethodne godine, bez obzira da li ispunjevaju uslove definisane ovim javnim pozivom u ovoj godini,  neće se razmatrati, odnosno njihovi zahtjevi će biti odbačeni.

Ovom prilikom ministar za boračka pitanja Edin Aganović  podsjetio je da pripadnici boračke populacije koji imaju učenike u osnovnoj školi, mogu aplicirati na javni poziv za nabavku udžbenika putem Federalnog ministarstva.

Javni poziv za dodjelu udžbenika čiji roditelji imaju status boračke populacije na prostoru BPK Goražde otvoren je do 02 septembra. 2019.godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.