• OBJAVLJENO: 20.09.2019.
Obilježena godišnjica mobilizacije policije
Polaganjem cvijeća na spomen obilježje pripadnicima MUP-a odata počast poginulim policajcima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Goražde danas je započelo obilježavanje godišnjice mobilizacije policije u našem kantonu.

Cvijeće su položile  delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, članovi  „Udruženja veterana policije regije Goražde  „1991-1995“ i  njihove kolege iz drugih kantona te predstavnici Koordinacije boračkih udruženja iz našeg kantona.

U okviru programa obilježavanja 18. septembra, Dana oslobođenja, Dana BPK Goražde i Grada Goražde obilježava se i godišnjica mobilizacije policije. Ovo je ujedno i prilika da se prisjetimo uloge i značaja učešća policije u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Predsjednik Udruženja veterana policije regije Goražde Ševko Hodžić podsjetio je da je naredbom Predsjedništva BiH 18.septembra 1991. godine izvršena mobilizacija kompletnog rezervnog i aktivnog sastava policije, s ciljem da se obezbijedi sigurnost i zaštita građana u svim dijelovima naše zemlje.

„ Svi resursi koje su imali pripadnici policije stavljeni su na raspolaganje u odbrani ovih prostora. U tim akcijama, u periodu ‘91-‘95 godina, na ovom području poginula su 62 policajca, oko 190 je lakše i teže ranjeno. Značaj ovog datuma za nas je ogroman i mislim da bi se on trebao obilježavati kroz Kalendar ministarstva za boračka pitanja i Vlade BPK, obzirom da se on obilježava u cijeloj FBiH“ – kazao je Hodžić.

Obilježavanje 28. godišnjice mobilizacije aktivnog i rezervnog sastava policije Republike BiH nastavljeno je u goraždanskom naselju Osanica gdje je održan historijski sat  o temi „Mobilizacija  rezervnog sastava policije i  njeno učešće  u odbrambeno oslobodilačkom ratu“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.