• OBJAVLJENO: 22.09.2019.
Održan 15. Memorijalni malonogometni turnir „Alija Izetbegović“ u Goraždu
Pobjednicima turnira pobjednički pehar uručio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio je danas Bosansko-podrinjski kanton Goražde kako bi zatvorio 15. Memorijalni malonogometni turnir „Alija Izetbegović“ koji se u protekla tri dana održavao u Goraždu, u organizaciji Saveza boraca FbiH i Udruženja demobilisanih boraca BPK Goražde.

Ceremoniji zatvaranja prisustvovala je premijerka BPK Goražde  Aida Obuća i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti našeg kantona.

Učešće na turniru uzelo je više od dvjesto učesnika, a pobjednički pehar koji je uručio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović osvojio je MNK Tempo Bošanjaci.  Drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Ilmija BiH, dok je treća ekipa MNK DIA iz Sarajeva.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Avdo Huskanović iz MNK “Ilmija “ BiH, najbolji strijelac je Sabahudin Trakić iz MNK “DIA” , dok je najbolji golman Asmir Zuko iz MNK “Tempo” Bošnjaci.

Pehari na turniru koji je organiziran u znak sjećanja na prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH  dodijeljeni su i veteranima. Prvo mjesto je pripalo MNK Banovići, ekipi iz koje dolazi i najbolji igrač Alen Mešanović. Drugo mjesto pripalo je Udruženju maloljetnih boraca općine Centar, koja je obezbijedila i pehar za najboljeg strijelca Sanela Kovačevića koji je postigao osam pogodaka i pehar za najboljeg golmana, a pehar je dodijeljen Frelih Borisu.

Treće mjesto pripalo je Udruženju demobilisanih boraca iz Goražda.

Najbolji igrač među pionirima je Eldar Dragović iz goraždanske škole fudbala, najbolji strijelac je Emsar Hadžić iz škole fudbala Žepče, dok je najbolji golman Sejad Bećirović iz  škole fudbala  Lion iz Brčkog.

U svom obraćanju član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, pored čestitki pobjednicima turnira kao i svim učesnicima, ukazao je na značaj ove manifestacije, posebno što se ove godine održava u Gradu heroju, u okviru 18. septembra, Dana oslobođenja i Dana BPK Goražde i Grada Goražde. Takođe, podsjetio je i na herojsku odbranu naših branilaca, jer Goražde je četiri godine bilo u potpunoj blokadi.

„Alija Izetbegović je jedna od najznačajnijih ličnosti u historiji BiH. On je bio prije svega dobar čovjek, državnik i u pravom smislu te riječi mislilac, filozof, humanista, vodio je našu domovinu BiH onda kada joj je u historiji bilo najteže. Pod njegovim vođstvom BiH je obnovila svoju nezavisnost i međunarodno priznanje te  je odbranjena od teške agresije koja se sručila na BiH. Mi trebamo zauvijek biti zahvalni našem predsjedniku, a  zahvaljivat ćemo tako što ćemo  između ostalog organizirati i sportska takmičenja. Zahvalnost ćemo učiniti i tako što ćemo se nastaviti boriti bez ikakve rezerve za cjelovitu i demokratsku BiH, državu ravnopravnih naroda za šta se borio Alija Izetbegović. Borit ćemo se za istinu, ovoj zemlji je potrebna istina, istina i pravda i ništa više kada je prošlost u pitanju.  Goražde je grad heroj i mi nikada nećemo zaboraviti herojsku odbranu branilaca Goražda. Goražde je četiri godine bilo u potpunoj blokadi. Ubijeno je tri hiljade civila, od toga 148 djece i iz tog razloga mi se moramo  boriti za istinu- poručujemo svima u BiH i van nje“-riječi su člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.