• OBJAVLJENO: 25.09.2019.
Održane javne rasprave o nacrtu  Zakona o policijskim službenicima BPK Goražde
Javnim raspravama prisustvovao veliki broj policijskih službenika

U organiziciji Ministarstva za unutrašnje poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Ustavne i zakonodavno-pravne komisije i Komisije za sigurnost Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, juče je održana posljednja u nizu javna rasprava o nacrtu Zakona o policijskim službenicima BPK Goražde. Ovoj javnoj raspravi prethodile su javne raprave u općinama Pale i Foča u FBiH, na kojim je svoje učešće uzeo veliki broj policijskih službenika.

Na odredbe ovog nacrta zakona mogla su se čuti različita mišljenja, a prema riječima ministrice za unutrašnje poslove Nizame Rišljanin, cilj javne rasprave i jeste čuti mišljenja policijskih službenika kako bi se što adekvatnije moglo doći do samog prijedloga Zakona o policijskim službenicima.

„Kada je riječ o ovlastima policijskih službenika, mi smo ovim zakonskim rješenjem nastojali da jednaka prava imaju svi službenici te da se na neki način izvrši depolitizacija same policije. Potrebno je da sjednemo i napravimo najbolje rješenje. Niko nije rekao da je sam nacrt perfektan i da ne treba djelovati, pa smo zbog toga pozvali predstavnike Sindikata policije i Uprave policije da dođu i da zajednički nađemo najbolje rješenje i prevaziđemo sve one probleme na koje smo nailazili ranije, s obzirom da zakonska rješenja nisu mogla ponuditi samo konkretno rješenje. Nastojimo da uskladimo i naše i njihove želje kako bi sam zakon bio dobar za policijske službenike“-riječi su ministrice unutrašnjih poslova Nizame Rišljanin.

Kako je istaknuto, primjedbe i sugestije  na ovaj nacrt zakona mogu se dostaviti i u pisanoj formi na adresu Ministarstva unutrašnjih poslova u roku od sedam dana, a nakon razmatranja tih primjedbi i sugestija, očekuje se da će se na slijedećoj sjednici Skupštine naći prijedlog ovog zakona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.