• OBJAVLJENO: 27.09.2019.
U općini Foča FBiH otvoren 15. po redu Sajam zdrave hrane
Okupljen veliki broj izlagača poljoprivrednih proizvoda

Veliki broj poljoprivrednih izlagača iz cijele regije okupio se na tradicionalnoj 15. po redu  izložbi poljoprivrednih proizvoda “Zdrava hrana iz Ustikoline”, u općini Foča u FBiH koja je upriličena u organizaciji  Udruženja poljoprivrednih proizvođača Foča – Ustikolina.

Svečanosti otvaranja prisustvovao je veliki broj gostiju među kojima su bili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde, predvođeni premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom, koja je i zvanično otvorila današnji sajam.

U svom obraćanju premijerka Aida Obuća ukazala je na značaj poljoprivredne proizvodnje na ovom području te nastojanju Vlade BPK Goražde da podstiče ovu vrstu proizvodnje.

“Današnje okupljanje još više me raduje iz razloga što u odnosu na prošlu godinu vidim da ima više izlagača i vidim da ima više posjetitelja, što znači da smo postigli cilj, a to je da zainteresujemo poljoprivredne proizvođače, da ih podstaknemo da proizvode. Mi podržavamo poljoprivredne proizvođače kvalitetnim i blagovremenim podsticajima koje smo zaokružili kada je u pitanju 2017. i 2018. godina. Naša zajednička misija je održati i prije svega unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na ovom području, a onda je plasirati van područja BPK Goražde, jer mi smo poznati kao proizvođači kvalitetnih, poljoprivrednih proizvoda. Bitno je da onu hranu koju su jeli naše nane i djedovi jedu naša djeca i naši unuci. Mi sa svoje strane dajemo vam podršku, a vi sa svoje strane treba da budete marljivi onako kako i jeste”, poručila je Obuća.


U ime domaćina sajma, gostima se obratio i načelnik općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

“Pogotovo mi je drago što ovdje vidim mlade ljude, učenike osnovnih i srednjih škola koji su danas danas došli da pogledaju kako i na koji način treba u narednom periodu čuvati svoju sredinu i kako da proizvode zdravu hranu za sebe i svoje porodice. Ovo je prilika i da se zahvalim svim donatorima koji su pomogli održavanje ove značajne manifestacije te koji su doprinijeli da svi poljoprivredni proizvođači dobiju priliku da izlože svoje proizvode i budu prepoznatljivi u svim krajevima BiH”, kazao je Kunovac.

Ovom prilikom istaknuto je da se u ovom regionu uvijek mogu naći kvalitetni proizvodi, međutim da se kao problem među poljoprivrednim proizvođačima nameće činjenica da ovako visoko kvalitetni poljoprivredni proizvodi još uvijek nisu zastupljeni na tezgama  velikih trgovačkih centara.

Regionalnoj izložbi prisustvuju i predstavnici federalnih ministarstava poljoprivrede i  Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, kao i predstavnici Poljoprivrednog fakulteta iz Sarajeva i Poljoprivredne škole iz Goražda, a svoj doprinos dali su i učenici Osnovne škole Ustikolina.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.