• OBJAVLJENO: 28.09.2019.
Iz Općine Pale u FBiH
Obilježen Dan općine Pale u FBiH i Dan oslobođenja Hrenovice

Prigodnim programom danas je u Hrenovici svečano obilježen Dan Općine Pale u FBiH i Dan oslobođenja Hrenovice. Ceremoniji obilježavanja ,između ostalih, prisustvovala je i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća te ministar za boračka pitanja Edin Aganović i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović.

Polaganjem cvijeća na šehidska spomen obilježja u Hrenovici odata je počast poginulim braniocima ovih prostora, a povodom ovog značajnog datuma održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Pale u FBiH, koju je otvorio predsjedavajući Almin Ćutuk. U okviru svečane sjednice održan je i historijski sat, a o događajima koji su obilježili devedesete godine na ovom prostoru  kao i o samom oslobođenju Hrenovice govorio je učesnik odbrambeno- oslobodilačkog rata Memsud Ćutuk.

Prigodne riječi građanima koji su se okupili kako bi obilježili ovaj značajan datum u historiji BiH uputili su i načelnik Općine Pale u FBiH Asim Zec, muftija sarajevski Enes Ljevaković  te premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Uz čestitke u povodu Dana općine i Dana oslobođenja Hrenovice, premijerka BPK Goražde Aida Obuća, u svom obraćanju, ukazala je na značaj borbe naših heroja u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu i njihovu zaslugu  za sve ono što danas imamo, a to je sloboda u kojoj uživamo.

„Septembar mjesec je za sve stanovnike BPK Goražde posebno značajan mjesec iz razloga što smo  mi tada  na ovom našem području pokazali kako se voli i brani i kako se može odbraniti rodna gruda, odnosno domovina. Danas proslavljamo Dan oslobođenja Hrenovice koji je ujedno i Dan općine Pale u FBIH i jako je bitno da pogotovo ovim mladim naraštajima, stalno i iznova, pričamo ko su heroji tog vremena i kako se voli i brani domovina u kojoj se živi. Problem s kojim se mi susrećemo i o kojem moramo što glasnije kazivati jeste da smo se mi branili i da smo mi heroji, koji se tako trebaju i tretirati. Ono što želim da poručim sa ovog mjesta jeste da naša borba nije prestala, moramo da se borimo za BiH i za naš privredno- ekonomski razvoj te opstanak na ovim prostorima. Potrebno je da imamo zajednički cilj, a to je država BiH i sretni građani koji u njoj žive“- kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća u svom obraćanju.

Kao i svake godine, nagrađeni su najbolji literarni radovi osnovaca koji su pisali o ovom značajnom datumu.

Prvo mjesto osvojila je učenica Indira Kadrić, drugo mjesto  Almin Radača, dok je treće mjesto osvojio Faris Imširović. U okviru sportskog programa, upriličen je Memorijalni turnir u malom fudbalu „Esad Hujdur – Kresa“.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.