• OBJAVLJENO: 22.10.2019.
Muamer Džananović, viši stručni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, uspješno odbranio doktorsku disertaciju
Odbrani doktorske disertacije prisustvovala i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Aida Obuća sa najbližim saradnicima

Jučer je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Muamer Džananović, viši stručni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom „Djeca i porodica u sociologiji genocida – studija slučaja gornje Podrinje 1992‒1995“, čime je Institut dobio  još jednog doktora nauka. Iako mlad, Muamer Džananović duži niz godina poznat je naučnoj zajednici, ali i široj bosanskohercegovačkoj javnosti, po svojim značajnim naučnim doprinosima. Među nekoliko zapaženih naučnih i stručnih radova izdvaja se knjiga „Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992‒1995.

Komisiju za odbranu doktorske disertacije sačinjavali su prof. dr. Jusuf Žiga – predsjednik komisije, prof. dr. Šaćir Filandra – član komisije i prof. dr. Dželal Ibraković – član komisije i mentor tokom rada na disertaciji. Članovi komisije ukazali su na visok značaj Džananovićeve disertacije kao vrijednog doprinosa za kvalitetnije spoznavanje bosanskohercegovačke prošlosti 1992‒1995. godine i ratnih posljedica koje su imale zapravo planirani cilj, postavljen od strane izvršilaca agresije na Bosnu i Hercegovinu, da unište njeno tradicionalno multietničko i multireligijsko društvo. Proces zatiranja bošnjačke etničke zajednice u gornjem Podrinju Džananović je istražio i dokazao na primjeru uništenja porodica, kroz različite oblike zločina. U tom uništenju bošnjačkih porodica kao krucijalne osnove naroda u cjelini izvršioci zločina nisu marili ni za starost ni spol žrtava. Svirepa ubistva djece i silovanje žena, između ostalog, bili su neizostavan segment strategije velikosrpskog agresora u njegovom naumu uništenja bošnjačkog naroda u gornjem Podrinju. Džananović je naglasio da gornje Podrinje nije jedini bosanskohercegovački prostor na kojem je velikosrpski agresor izvršio genocid nad Bošnjacima, pri tome uništavajući čitave porodice, ali da ono može poslužiti kao ilustracija za cijeli prostor Bosne i Hercegovine pod kontrolom agresorskih snaga i u dometu njegove raspoložive artiljerije.

Članovi komisije posebno su naglasili da je značaj ove doktorske disertacije višestruk, a ogleda se ne samo u obimu istraživanja nego i u vrijednosti koje rezultati ovog istraživanja imaju, kao i zbog činjenice da ona spadaju u prva istraživanja tematike sociologije genocida u Bosni i Hercegovini. Istaknuto je da je Džananović izveo valjano teorijsko zasnivanje problema istraživanja, te ponudio naučnoistraživački rad koji predstavlja izuzetno vrijedan doprinos razvoju sociologije genocida, pogotovo u okvirima bosanskohercegovačke sociološke nauke, uzimajući u obzir njenu dosadašnju nedovoljnu istraženost.

Odbrani disertacije, osim članova porodice, prijatelja i uposlenika Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, prisustvovali su i važni politički funkcioneri iz Sarajeva i Podrinja. Posebnu čast Institutu i kandidatu svojim dolaskom na odbranu doktorske disertacije ukazala je i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona gospođa Aida Obuća sa svojim najbližim saradnicima, ministrima i skupštinskim zastupnicima. Među gostima bili su i “podrinjski” generali Hamid Bahto i Rizvo Pleh.

www.bpkg.gov.ba/www.institut-genocid.unsa.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.