• OBJAVLJENO: 04.11.2019.
Sastanak gradskih i kantonalnih vlasti sa predstavnicima SOS Dječija sela BiH
„Razgovaraćemo dok se u konačnici ne postigne dogovor koji će zadovoljiti sve strane, a posebno djecu i njihove roditelje…“

Na inicijativu gradonačelnika Grada Goražde, danas je u Goraždu održan sastanak sa predstavnicima SOS Dječija sela BiH, predvođenih nacionalnom direktoricom Mirelom Đečević Gruenther.

Sastanku je prisustvovala i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća sa ministrima za obrazovanje i finansije, Armanom Bešlijom i Mirsadom Agovićem.

Kako je istaknuto, sastanak je upriličen s ciljem insistiranja na iznalaženju adekvatnog rješenja problema SOS vrtića u Goraždu te opstojnosti Resursne sobe koju u potpunosti finansira Vlada BPK Goražde. Ponuđeni ugovor u kojem se Gradu Goražde nudi preuzimanje imovine SOS-a u Goraždu na period od deset godina,  Grad Goražde nije u mogućnosti prihvatiti, a na sastanku je dogovoreno da se još jednom razmotri mogućnost preuzimanja imovine u potpuno vlasništvo, onako kako je to bilo dogovoreno u 2018.godini ili da se u roku od deset dana ponudi prihvatljivije rješenje.

Iako se radi o podijeljenim nadležnostima, gdje je Grad Goražde nadležan za rad vrtića, a u nadležnosti Vlade BPK Goražde je rad Resursne sobe koja djeluje pri SOS vrtiću,  Vlada BPK Goražde ostaje pri ranije izrečenom stavu da neće podržati razdvajanje.

„Ono što mi sa svoje strane insistiramo jeste da se u potpunosti poštuju ugovori koji su potpisani, a ako se zbog nemogućnosti to ne može poštovati u potpunosti, iznađu nova rješenja sve u cilju  zaštite interesa djece na području BPK Goražde. Mi smo svjesni činjenice da nam je vrtić neohodan i prijeko potreban, i da je kapacitet od dva vrtića nedovoljan, a problem gašenja jednog od vrtiča bi bio gorući problem kako Grada Goražde, tako i Vlade BPK Goražde, iako nismo direktno nadležni za ovu oblast. Što se tiče Resursne sobe, naše obaveze, odnosno Vlade BPK Goražde, se u potpunosti izvršavaju i mi ćemo i dalje izvršavati tu obavezu, ali ono što smo danas potencirali jeste da nećemo podržati razdvajanje Vrtića i Resursne sobe, u smislu da to bude na dvije različite lokacije, što nam je u biti potvrđeno da to ide jedno s drugim. Dakle, insistiramo da se razgovara dok se u konačnici ne postigne dogovor a to je da djeca, roditelji, a i vlasti budu zadovoljne“- kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Iako  je potpisani ugovor iz  1999.godine  još uvijek na snazi,  u 2018.godini SOS ponudio je Gradu Goražde novi ugovor, čijim odredbama se  u potpunosti stavlja na raspolaganje imovina  SOS-a u Goraždu. Gradsko vijeće Grada Goražde prihvatilo je takvu ponudu, ali do ovjere kod notara nije došlo. U junu mjesecu 2019.godine, ponuđen je novi ugovor u kojem je ponuđeno preuzimanje imovine na period od 10 godina i preuzimanje uposlenih u ovom vrtiću.

„Danas imamo situaciju da nas je direktorica obavijestila da je tadašnji direktor SOS dječija sela BiH, na svoju ruku predložio taj ugovar, za koji nije imao podršku iz Beča,  tako da sam  jako iznenađen. Zašto smo se mi godinu dana bavili tim ugovorom, koji je Gradsko vijeće prihvatilo. Ponuđeno je drugo pismo namjere 11.juna 2019.godine, kojim nam nude na deset godina i da ostanu isti radnici koji tu rade. Po zakonu, mi radnike moramo prihvatiti po javnom konkursu i danas smo donijeli dva zaključka. Prvi je da još jednom SOS Dječija sela BiH sagledaju mogućnosti kako bi se primijenio ugovor iz 2018.godine, kojem u potpunosti preuzimamo sve i drugi da oni u roku od deset dana ponude novi ugovor koji smatraju da je prihvatljiv i da se sa tim ugovorom ide na Gradsko vijeće. Želim da kažem da nema razdvajanja niti vrtića niti resursne sobe. Uporedo s ovim, mi smo započeli aktivnosti i u drugoj zgradi, u toku su pripremni radovi, a mi moramo tražiti rješenje radi naše djece. S te strane zahvalni smo SOS Kinderdorfu za sve što su učinili u Goraždu, ali isto tako želim da kažem da oni ovim postupkom jednostrano prekidaju ugovor“-riječi su gradonačelnika Grada Goražde Muhameda Ramovića.

Prema riječima nacionalne direktorice SOS Dječija sela u BiH Mirele Đečević Gruenther, u fokusu rada ove organizaicje je dobrobit djece, što je dokazano u posljednjih deset godina.

„ Naša ponuda i dalje stoji i nikada nije bila sporna, a to je da mi vrtić predamo na korištenje bez naknade, uključujući i Resursnu sobu a da vlasti preuzmu kompletno finansiranje. To je ono pri čemu mi dalje stojimo i nadamo se da ćemo doći do dogovora. Ovaj proces ne traje od juče, SOS dječija sela u BiH želi se fokusirati na ono što im je strateška orjentacija a to je staranje o djeci bez roditeljske brige i pomoć porodicama u kojim se nalaze djeca kako bi sutra spriječili da djeca iz tih biloških porodica ostanu bez porodične brige. Naša strateška orjentacija jeste da se vratimo tim poslovima, a što je naša i misija, a mi već duži niz godina pokušavamo da predamo ovaj vrtić i resursnu sobu vlastima bez ikakve naknade. Ja se nadam da ćemo u narednim danima imati nešto konkretno što možemo ponuditi“-riječi su nacionalne direktorice Mirele Đečević-Gruenther.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.