• OBJAVLJENO: 05.11.2019.
IZ MINISTARSTVA ZA BORAČKA PITANJA
Okončana prva faza izgradnje Centralnog spomen obilježja poginulim braniocima

Prva faza Projekta izgradnje  Centralnog spomen obilježja poginulim braniocima u BPK Goražde je okončana.   Prema riječima ministra za boračka pitanja BPK Goražde Edina Aganovića, u nacrtu budžetaBPK Goražde za 2020.godinu, za drugu fazu izgradnje planirana su sredstva u iznosu od 80.000 KM.

„Prva faza projekta je završena i sastoji se iz betonskih radova i izgradnje Kapije života sa simbolom ljiljana. Druga faza su kamenorezački radovi, kojim je predviđeno ispisivanje imena poginulih boraca, odnosno branilaca Grada Goražda, gdje se, trenutno, susrećemo sa dilemom ko će dostaviti taj konačan spisak boraca“- kazao  je ministar za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog Kantona Goražde Edin Aganović.

Pored sredstava iz budžeta Ministarstva za boračka pitanja, učešće u sufinansiranju ovog Projekta uzelo je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata te lokalni privrednici, a sporazum o sufinansiranju potpisan je i sa Gradskom upravom Grada Goražde.  Takođe, upućen je i određen broj zahtjeva prema Kantonu Sarajevo za pomoć u realizacijii ovog važnog projekta.

Obzirom da je prije nekoliko dana oskrnavljen ovaj spomenik u izgradnji, ministar je izrazio svoje razočarenje takvim postupcima.

„ Nakon toliko godina od agresije na našu državu, u pokušaju da izgradimo jedan reprezentativan objekat u čast svim poginulim braniocima, žalosno je da postoji pojedinac ili grupa pojedinaca spremnih na takvo djelovanje. Na kraju, nije ni važna nanesena materijalna šteta, koliko nas žalosti činjenica da se neko odlučio na takav čin još u samoj fazi izgradnje ovog obilježja“-riječi su ministra Edina Aganovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.