• OBJAVLJENO: 07.11.2019.
Upriličena posjeta JU „Dom zdravlja“ Foča u FBiH
Razgovarano o problematici s kojom se susreće ova javna ustanova i budućim planovima

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Bosansko – podrinjskog kantona Goražde Eniz Halilović posjetio je danas JU Dom zdravlja Foča u FBiH.

Na sastanku sa direktorom JU Dom zdravlja Alijom Begovićem, kojem su prisustvovali i načelnik općine Zijad Kunovac, predstavnik Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja i stručni saradnik za zdravstvenu zaštitu i javno zdravstvo u Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko – podrinjskog kantona Goražde Alen Pašović i zamjenik direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a Goražde Emir Pršeš, razgovarano je o problematici s kojom se susreće ova javna ustanova, ali i budućim planovima tokom ove i narednih godina.

Između ostalog, istaknut je problem nedostatka medicinskog kadra, s akcentom na posjetu ljekara specijalista. Takođe, razgovarano je i o nedostatku neophodne opreme, gdje je kao jedan od prioriteta za nabavku istaknut aparat za biohemijske analize u laboratoriji, budući da je postojeći aparat u kvaru, a na njemu su se, između ostalog, radili jetreni testovi (AST i ALT), te ostali prijeko potrebni testovi za rad i normalno funkcionisanje laboratorije pri JU Dom zdravlja Foča u FBiH.

Ministar je iskazao spremnost Vlade, ali i resornog Minstarstva, za nabavku neophodnog aparata u skladu sa finansijskim mogućnostima te obećao podrušku u radu ove ustanove za sljedeću godinu u vidu opreme, edukacije ali i kroz razne projekte, kojim će se unaprijediti nivo zdravstvene zaštite na području ove općine.

Od strane menadžmenta ove ustanove iskazano je zadovoljstvo zbog  projekta „Laboratorija – hemoglobin“ koji je odobren i finansiran sredstvima Ministarstva u septembru ove godine u iznosu od 5.000,00 KM. Finansiranjem navedenog projekta ostvaren je značajan korak na jačanju i poboljšanju nivoa i obima usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u JU Dom zdravlja Foča – Ustikolina, istaknuto je danas, prilikom posjete resornog ministra ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.