• OBJAVLJENO: 26.11.2019.
Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde uručena vrijedna donacija Kantona Sarajevo
Pored materijalno- tehničkih sredstava, osigurana i finansijska sredstva za školovanje kadeta

Primopredaja značajne donacije Kantona Sarajevo upriličena je danas u Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Tim povodom, delegacija Kantona Sarajevo na čelu  sa predsjedavajućim Skupštine Elmedinom Konakovićem i ministrom MUP-a Kantona Sarajevo Admirom Katicom, boravila je u Goraždu gdje se sastala sa ministricom unutrašnjih poslova BPK Goražde Nizamom Rišljanin,  a sastanku su prisustvovali i  predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde.

MUP BPK  Goražde zahvaljujući ovoj donaciji dobio je dva terenska vozila, automobil Golf 6 za Upravu policije, dva motocikla, radar i druga materijalno–tehnička sredstva, te određen broj uniformi. Ono što je posebno značajno jesu finansijska  sredstava u iznosu od 185.000 KM, od čega je 125.000KM namijenjeno za školovanje kadeta, čime se stekla mogućnost za školovanje 22 policajca i tri inspektora.

Mi smo na osnovu informacija MUP-a BPK Goražde skicirali potrebe Uprave policije i u tom specificirali opremu i novčana sredstva koja ćemo donirati. Ono što nam je najvažnije bilo, dakle, to su ljudski resursi za koje očigledno MUP BPK Goražde nije imao sredstva. Novih 22 policijska službenika i tri mlađa inspektora kojim će našim sredstvima biti finansirano njihovo školovanje na Policijskoj akademiji Federalnog MUP-a. Vjerujemo da je to najvažnija karakteristika ovoga, a s druge strane, donirali smo i 60.000 KM za kupovinu neophodne opreme. O vrijednosti ne mogu govoriti, ali mislim prema reakcijama MUP-a BPK Goražde da je zaista riječ o vrijednoj opremi koja će pomoći u svakodnevnom radu ovog ministarstva i da će se i na taj način poboljšati osjećaj sigurnosti građana ovog kantona. Borba protiv kriminaliteta će biti izražajnija. Tu imamo doniran i jedan laserski  radar sa fotoregistracijom koji bi trebao prevenirati saobraćajnu delikvenciju na ovom području i vjerujem da će ova oprema naći svoju pravu svrhu za koju je i namijenjena”, kazao je ovom prilikom Admir Katica, ministar MUP-a Kantona Sarajevo.

Prema riječima ministrice unutrašnjih poslova BPK Goražde Nizame Rišljanin, MUP BPK Goražde do sada nije imao mogućnosti da planira popunjenost kadrova.

” Mi imamo sistematizovanih  198 mjesta za policijske službenike, a popunjeno je samo 157. Da bi se pokrenuo sam postupak prijema novih kadeta potrebno je obezbijediti finansijska sredstva. Mi to do sada nismo mogli planirati s obzirom na to da sredstva za 2019.godinu nisu planirana, a bilo je i diskutabilno jer velika je cifra 125.000 KM za naš kanton. Planiramo uposliti 22 policijska službenika u činu policajac i tri u činu policijskog inspektora”, kazala je Nizama Rišljanin, ministrica MUP-a BPK Goražde.

Ona dodaje da je stanje u budžetu BPK Goražde veoma teško i da je oprema veoma značajna za MUP BPK Goražde.

Podrška Kantona Sarajevo ni u narednom periodu neće izostati, ovom prilikom naglasio je  i Elemedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

“Pomagali smo infrastrukturalno projekte, a jedan od najvažnijih je izgradnja tunela Hranjen za koji je Vlada Kantona Sarajevo izdvojila značajna sredstva kako bi se uradila projektna dokumentacija. Bilo je još projekata poput nabavke vozila za dijalizne pacijente i još neke i ovog puta se nalazimo u toj zoni sigurnosti koja se mora posmatrati kao jedna cjelina u BiH. Nažalost, dosadašnje propuste svih nas na ovom prostoru djelimično ispravljamo. Dakle, materijalno- tehnička sredstva, oružje, vozila, pogotovo novac za ljude koji bi trebali biti obučeni i stavljeni u funkciju sigurnosti i BPK Goražde. Ključna saradnja trebala bi biti u oblasti privrede u kojoj dosta proizvođača iz Goražda može se naći na tržištu u Kantonu Sarajevo a koje je vjerovatno nainteresantnije svima, na čemu ćemo raditi u skorijoj budućnosti. Takođe ćemo raditi na projektima boračko-invalidske zaštite, a tu je s nama i ministar Jusko koji vodi taj resor u Vladi, već smo razgovarali sa ministrom u Vladi BPK Goražde. Želim da kažem da će sigurno Sarajevo o Goraždu voditi računa mnogo više nego što je to do sada bio slučaj”, poručio je Konaković.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.