• OBJAVLJENO: 27.09.2004.
Položen kamen temeljac za izgradnju stambenog objekta za pripadnike boračke populacije
Stanovi za boračke populacije

U prisustvu najviših kantonalnih zvaničnika, premijera i članova Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo, te predstavnika vjerskog i društveno-političkog života u Goraždu je 27.09.2004.godine položen kamen temeljac za izgradnju stambene zgrade u čije stanove će useliti pripadnici boračke populacije ovog kantona.

Izgradnju zgrade sa 18-20 stambenih jedinica, čija vrijednost se procjenjuje na oko 700.000 KM, zajednički finansiraju federalna ministarstva, Ministarstvo za pitanja boraca i Ministarstvo za socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, kao i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Vlada BPK Goražde i općina Goražde.

Kamen –temeljac za ovu zgradu svečano je otkrio predstavnik porodica šehida i poginulih boraca, dijete bez oba roditelja, Edis Spahović.

Tom prilikom, prigodne riječi okupljenim uputili su Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mr. Salko Obhođaš, kantonalna ministrica za boračka pitanja Nermana Sofović i ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Hajriz Bećirević.

Ministar Bećirević obećao je nastavak pomoći Vlade kantona Sarajevo u realizaciji sličnih projekata, a premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salko Obhođaš uz riječi zahvalnosti finansijerima ovog projekta, najavio je kako će se 5 stanova u budućoj zgradi besplatno dodijeliti privilegovanim kategorijama prema Zakonu o pravima boraca: djeci bez oba roditelja, porodicama sa dva ili više poginulih boraca i 100% ratnim vojnim invalidima.

“Danas sam veoma sretan, jer vidim da se naša obećanja koja smo dali kad smo preuzeli svoje mandate u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde polahko ostvaruju. Prvo što smo kazali jeste da moramo mnogo više uraditi za one bez kojih ni mi danas ne bi bili ovdje. Kazali smo da nećemo davati prazna obećanja i da ćemo učiniti sve da naše riječi pretočimo u djela.  Nisam preveliki optimista kad kažem da ćemo tako, malo po malo, stambeno zbrinuti sve pripadnike boračkih populacija koji su bez krova nad glavom. Izgradnjom ove zgrade, kao i dodjelom vrlo povoljnih stambenih kredita, na najbolji način, prelazimo sa riječi na djela”- riječi su premijera BPK Goražde mr. Salka Obhođaša.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.