• OBJAVLJENO: 30.01.2020.
Radovi na izgradnji tunela „Hranjen“ teku planiranom dinamikom
JP „Autoceste FBiH“ objavilo tender za izradu glavnog projekta dijela saobraćajnice Prača-Goražde

Radovi na probijanju glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela „Hranjen“, koji predstavljaju najzahtjevniji dio projekta cestovnog povezivanja Goražde-Sarajevo, teku planiranom dinamikom. S južne strane iz smjera Goražde izgrađeno je oko 310 metara glavne tunelske cijevi, dok je sa sjeverne strane na gradilištu u Hrenovici iskopano oko 160 metara, a radove svakodnevno nadziru predstavnici Instituta IPSA iz Sarajeva.

Odbor za praćenje realizacije projekta redovno održava sastanke u kampu izvođača radova kompanije „Euro-Asfalt“ u Hrenovici koji imaju za cilj informisanje o poduzetim aktivnostima u vezi implementacije projekta , te kako bi se ukazalo na značaj dinamike i kvalitet izvođenja radova, u skladu sa dinamičkim planom realizacije u roku od 36 mjeseci.
Nakon zadnjeg sastanka koji je održan, zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova izrazila je premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koja je na čelu Odbora za praćenje realizacije projekta cestovnog povezivanja Sarajevo-Goražde, dionica Goražde-Hranjen-Hrenovica.

„ Zadovoljna sam dosadašnjim tempom i kvalitetom izvođenja radova i ponosna na ovaj projekat koji se realizira na području BPK Goražde, iz razloga što je ovo historijski projekat za sve građane BPK Goražde a i BiH. Od početka realizacije imamo i veliku podršku od strane Vlade Federacije BiH koja putem JP „Autoceste FBiH“ obezbjeđuje finansijska sredstva za finansiranje ovog projekta . U prvoj fazi izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 82 milion KM, i nemam sumnju da će se na isti način obezbijediti sredstva i za nastavak implementacije ovog grandioznog projekta. Projekat cestovnog povezivanja Sarajevo-Goražde je nešto više od same izgradnje tunela „Hranjen“, jer obuhvata i izgradnju saobraćajnica, za što je već JP“ Autoceste FBiH“ objavilo tender za izradu glavnog projekta. Dakle, paralelno sa izgradnjom tunela će se ići i sa izgradnjom saobraćajnica. Projekat je jako bitan i tako se i posmatra od strane svih relevantnih subjekata“-riječi su premijerke BPK Goražde Aide Obuće.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.