• OBJAVLJENO: 26.02.2020.
Zasjedao Krizni štab za praćenje korona virusa u BPK Goražde
Svim zdravstvenim ustanovama izdata uputstva i smjernice oko poduzimanja neophodnih mjera zaštite

Krizni štab za praćenje novog korona virusa, imenovan od stane Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde, održao je danas sastanak na kojem se razgovaralo o aktivnostima vezanim za pripravnost i provođenje zaštitnih  mjera u slučaju pojave oboljelih od korona virusa. Sastanku su prisustvovali i premijerka BPK Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić, gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović i načelnik općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde Medine Bičo, komandanta Kriznog štaba, s obzirom na epidemiološku situaciju u regionu gdje je već evidentna pojava oboljelih od korona virusa, Krizni štab intezivno radi na pripravnosti u slučaju oboljelih na ovom prostoru te postupa po naredbi Federalnog ministarstva zdravstva da se osobe za koje se sumnja da dolaze iz kriznih područja stave pod zdravstveni nadzor, u smislu kućne izolacije u trajanju od 14 dana.

„U slučaju pojave simptoma, potrebno je kontaktirati prije svega epidemiologa. Sve zdravstvene ustanove  dobile su  uputstva i smjernice  o korona virusu, dakle, koje sve zaštitne mjere je potrebno poduzeti, a to je da se pojačaju mjere lične higijene,  nose zaštitne maske, rukavice, te da se dezinfekuju radne površine. Trebamo dogovoriti šta u slučaju pojave pacijenata kad potvrdimo da je neko obolio i ima teže simptome, koji su naredni koraci, šta uraditi i kako transportovati tog pacijenta i naravno, da iznađemo lokciju gdje će biti pacijenti za koje se potvrdi da su oboljeli, a nemaju  težu kliničku sliku i moraju da budu uključeni u sistem liječenja. Još nismo dogovorili gdje će biti ta lokacija, tako da danas imamo sastanak u prostorijama Kantonalne bolnice gdje ćemo još dogovoriti detalje oko iznalaženja tih prostorija. Obzirom da mi još nemamo potvrđenih slučajeva u BiH, nema mjesta panici jer znamo da kod oko 80 posto oboljelih bolest prođe sa blažim kliničkim tokom, kod 20 posto pacijenata se razvije teža klinička slika, tako da mi svakodnevno koordiniramo i pratimo situaciju i u skladu sa situacijom ćemo poduzimati odgovarajuće mjere“-riječi su Medine Bičo, direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

U JU  Dom zdravlja „Isak Samokovlija“ u Goraždu, prema riječima direktora Edina Čengića, zbog evidentnog povećanja broja pacijenata oboljelih od sezonske gripe, s ciljem smanjenja i mogućnosti širenja infekcije među pacijentima, provodi se niz zaštitnih mjera. Između ostalog, obustavljena je vakcinacija djece do daljnjeg i obavljanje sistematskih pregleda djece za upis u školu, a od danas će se uvesti i poseban režim za fabrilne pacijente koji se jave sa visokom temeperaturom, kojim će se dodijeliti zaštitna maska koju će biti obavezni nositi, kako bi se smanjio rizik od prenošenja infekcije na druge pacijente. Takođe, biće određena i posebna mjesta za čekanje na pregled, jer prema preporukama ti pacijenti moraju biti udaljeni najmanje jedan metar od ostalih pacijenata.

„Da bismo smanjili mogućnost da se miješaju sa drugim pacijentima, svim febrilnim pacijentima će se nalazi uzimati u njihovim ambulantama. To su mjere unutar službe, a kad je riječ o provođenju mjera vezanim za pojavu korona virusa,  danas  ćemo na Kriznom štabu imenovati dva tima  ljekara i dvije medicinske sestre koji će biti isključivo zaduženi da se bave sumnjivim slučajevima koji su došli iz ugroženih područja i koji prema preporukama moraju biti pod pasivnim nadzorom,  to jeste u izolaciji, ali da se redovno javljaju ili čak pod aktivnim, ako su bili u kontaktu sa nekim ko je već obolio. Smatram da je jedino ispravno da se napravi odjel u Kantonalnoj bolnici u kojem ćemo te pacijente smještati, ukoliko ih bude, jer nećemo moći sve slati u izolatorij koji je formiran u Kliničkom centru u Sarajevu“- kazao je Čengić.

Od pravovremene intervencije zavisi i djelotvornija borba protiv ove bolesti, odnosno sprječavanje njenog širenja na što veći broj ljudi, istaknuto je danas te još jednom ponovljeno da nema mjesta panici, ali je potrebno preduzeti sve predviđene mjere opreza i zaštite.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.