• OBJAVLJENO: 28.02.2020.
Iz Vlade BPK Goražde
Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju Vlada BPK Goražde dala podršku radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari

S ciljem podrške radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari- spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995.godine, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševket Hafizović potpisali su danas Memorandum o razumijevanju.

Činu potpisivanja prisustvovali su i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić, gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović i predsjedavajući Skupštine Opštine Novo Goražde Ibrahim Drljević.

Memorandum o razumijevanju, između ostalog, podrazumijeva i finansijsku podršku budućem radu ovog centra.

„Srebrenica ima svakako posebno mjesto u srcima i dušama svih Bosanaca i Hercegovaca, a posebno stanovnika BPK Goražde. Na sjednici Vlade jednoglasno je podržan zaključak  o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju, a današnjim činom potpisivanja to smo i konkretizirali, Drago nam je da se osim nas u ovaj veoma pozitivan projekat uključio veliki broj gradova i općina kao i vlada kantona na čijem čelu su premijeri koji su prepoznali značaj ovog projekata, a kada je u pitanju Vlada Bosansko-podrinjskog kantona, nadam se da će ta saradnja biti još bolja i uspješnija“- kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Podršku radu Memorijalnog centra pruža i Skupština BPK Goražde, a na posljednjoj sjednici usvojena je i inicijativa predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Edite Velić.

„Na posljednjoj sjednici Skupštine BPK Goražde uputila sam inicijativu u kojoj od Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde tražim da pristupi potpisivanju sporazuma sa Memorijalnim centrom,  kako bi oni  koji su preživjeli stradanja i događaje iz 1995.godine u Srebrenici dolazili i učenicima završnih razreda srednjih škola na području BPK Goražde, pričali o  tim događajima. Na ovaj način želimo da održimo kontinuitet  sjećanja na sve ono što se dešavalo u Srebrenici, ali i u svim ostalim mjestima u BiH“-riječi su predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Edite Velić.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, današnjim potpisivanjem Memoranduma nadaju se dugoročnoj i uspješnoj saradnji.

„Memorandum o razumijevanju, između ostalog, podrazumijeva  i finansijsku podršku za konzervaciju Memorijalnog centra za razne istraživačke projekte,  muzejske postavke i izložbe. Raduje nas da je  Vlada BPK Goražde podržala  institucionalnu memorizaciju i kulturu sjećanja na genocid nad bošnjacima Srebrenice i Podrinja u BiH“-ističe Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, spomen obilježje  i mezarja za žrtve genocida iz perioda 1995 godine.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.