• OBJAVLJENO: 04.03.2020.
Donošenjem Odluke o izmjenama i dopunama odluke o provođenju Prostornog plana za područje BPK Goražde
S ciljem poboljšanja uslova za gradnju, stanovnicima ruralnih područja omogućeno pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište

Na prijedlog Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde, na posljednoj sjednici Skupština BPK Goražde usvojila je Odluku o izmjenama i dopunama odluke o  provođenju Prostornog plana za područje BPK Goražde za period od dvadeset godina.

Donošenjem ove odluke, prema riječima ministra Bojana Krunića, biće omogućeno jedinicama lokalnih samouprava  u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da na osnovu procjene i obrazloženoh mišljenja organa nadležnog za građenje, u ruralnim područjima iniciraju pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište, ukoliko to bonitetska vrijednost dozvoljava u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Uzimajući u obzir činjenicu da postojeći prostorni plan važi do 2036.godine, te da nije postojao regulacioni plan za ruralna područja, bila je otežana  gradnja u ruralnim područjima.

„Odluku je iniciralo Ministarstvo za privredu BPK Goražde, a izmjene se odnose samo na ruralna područja i to bonitetne kategorije zemljišta od pete do osme klase. Stanovnici u ruralnim područjima moći će lakše da vrše pretvorbu poljoprivrednog u građevinsko zemljište,  što do sada Prostornim planom nije bilo predviđeno. Oni će u Ministarstvu privrede BPK Goražde podnositi zahtjev za promjenu namjene zemljišta, odnosno njegovu pretvorbu i mislim da smo im dosta olakšali jer smo spustili kriterijume onoliko koliko to Zakon o poljoprivrednom zemljištu to dozvoljava“-ističe ministar za urbanizam, postorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde Bojan Krunić.

Takođe, izmjenama ove odluke  definisana je i obaveza uspostavljanja i razvijanja jedinstvenog informacionog sistema u oblasti prostornog planiranja i uređenja kantona čime bi bila  ispunjena obaveza proistekla iz Zakona o prostornom uređenju i građenju BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.