• OBJAVLJENO: 27.01.2004.
45.redovna sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Iz daljeg procesa odlučivanja i donošenja odluka vezanih za primjenu zaključka Skupštine BPK Goražde o pokretanju postupka poništenja privatizacije “Azota”, izuzet ministar i cjelokupno Ministarstvo privrede

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na svojoj 45.redovnoj sjednici, kojoj su prisustvovali i predstavnici Štrajkačkog odbora radnika bivše HI “Azot” iz Vitkovića i predsjednik Kantonalnog odbora sindikata Džemo Kazagić, razmatrala je aktuelnu situaciju vezanu za probleme radnika preduzeća nastalih transformacijom ovog nekadašnjeg hemijskog giganta .

Na ovoj sjednici, Vlada je zbog člana 7 Zakona o sukobu interesa, iz daljeg procesa odlučivanja i donošenja odluka vezanih za primjenu zaključka Skupštine BPK Goražde o pokretanju postupka poništenja privatizacije “Azota”, izuzela ministra privrede Zijada Čovčića, kao i cjelukupno Ministarstvo privrede. Ministar Čovčić, kako je to on sam obrazložio u pismu upućenom Premijeru kantona, podliježe ovom zakonu jer je dioničar u “Malotonažnoj hemiji”, jednom od preduzeća nastalih transformacijom “Azota”.

Vlada je shodno svojoj odluci, posao na pokretanju postupka poništenja privatizacije “Azota” preuzela u svoju nadležnost, te formirala radno tijelo na čelu sa ministrom pravosuđa Midhatom Bašićem, koje će do 30. januara, nakon ispitivanja svih relavantnih činjenica i skladu sa Zakonom o upravnom postupku predložiti Vladi kantona adekvatno rješenje.

U nastavku sjednice premijer BPK Goražde mr. Salko Obhođaš upoznao je članove Vlade sa tekstom ostavke ministra privrede u Vladi kantona Zijada Čovčića, koji je podnio neopozivu ostavku zbog, kako se navodi u tekstu, “ličnih i porodičnih problema.”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.