• OBJAVLJENO: 11.03.2020.
Na današnjoj sjednici
Krizni štab BPK za praćenje novog korona virusa zabranio javna okupljanja

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nema slučajeva zaraženih korona virusom. U okviru preventivnih mjera  Kantonalni krizni štab zabranio je  javna okupljanja.

Na današnjoj sjednici razmatrana je aktuelna situacija i druge mjere i preporuke koje bi trebale doprinijeti prevenciji . 

“ Prema naredbi Federalnog kriznog štaba imali smo preporuke da se sva javna okupljanja zabrane, odnosno odgode, tako da smo i mi donijeli odluku za neka najavljena javna okupljanja na području našeg kantona. Takođe, dobili smo naredbu da se ljudi koji dolaze iz ugroženih područja stave pod zdravstveni nadzor, što je jako bitno. Do sada smo imali sedam takvih osoba od kojih je pet izašlo iz zdravstvenog nadzora, odnosno 14-dnevne kućne izolacije i nisu imali simptome korona virusa” – pojasnila je predsjednica Kriznog štaba BPK Goražde Medina Bičo.

Ona je dodala da je obezbijeđen jedan dio testova te obavljena edukacija i nabavljen dio opreme za zdravstvene radnike.

Kantonalni ministar zdravstva Eniz Halilović je dodao kako je obezbijeđena jedna prostorija koja će služiti kao izolatorij u slučaju pojave pacijenata sa simptomima korona virusa.

“ Što se tiče opreme kojom raspolaže Kantonalna bolnica i domovi zdravlja na području BPK, riječ je o osnovnoj opremi koju koriste zdravstveni radnici čime ne možemo biti zadovoljni jer fali oprema kao što je mobilni RTG aparat za potrebe eventualno oboljelih od korona virusa i s tim u vezi upućen je zahtjev prema federalnom kriznom štabu za pomoć u nabavci opreme. Vlada BPK je obezbijedila određena sredstva za potrebe kantonalnog Kriznog štaba i za nabavku nužne medicinske opreme”- naglasio je Halilović.

Dodao je da će u narednom periodu, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, Vlada BPK izdvojiti i dodatna sredstva za zdravstvene ustanove, u borbi protiv korona virusa.

Iz Kriznog štaba BPK Goražde poručili su građanima da ozbiljno shvate potrebu da se pridržavaju izdatih preventivnih mjera i preporuka te su pozvali  građane da, ukoliko ih imaju, dostave  informacije o ljudima koji dolaze iz zaraženih područja.

www.bpkg.gov.ba/www.rtvbpk.ba

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.