• OBJAVLJENO: 12.03.2020.
Naredbe Kriznog štaba za praćenje korona virusa BPK Goražde
Obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području kantona

Na petnaest dana, počev od sutra, obustavlja se nastava u svim osnovnim i srednjim školama  na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ovu naredbu je prema preporukama federalnog kriznog štaba, na jutrošnjoj sjednici donio Kantonalni štab za praćenje korona virusa, koji je na isti period zabranio i sva sportska i kulturna dešavanja na području ovog Kantona.

Obustavlja se i rad dječijih vrtića na području BPK Goražde, u trajanju od 15 dana.

Obustavljeno je takođe i održavanje svih sportskih treninga  na području BPK Goražde u trajanju od 15 dana te naloženo  Zavodu za javno zdravstvo da pojača epidemiološki nadzor u dječijim vrtićima i ustanovama za socijalnu zaštitu za djecu, mlade i stare, kao i kazneno-popravnim ustanovama na području BPK Goražde.

Preporučuje se zdravstvenim radnicima sa područja BPK Goražde da ne putuju u inostranstvo, posebno na organizovane stručne i naučne skupove, kao i turistička putovanja u inostranstvo, jedna je od naredbi koju je Kantonalni štab za praćenje korona virusa donio na jutrošnjoj redovnoj sjednici.

Na jučerašnjoj sjednici Kanotnalni krizni štab zabranio je do daljnjeg i sva javna okupljanja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Od ostalih naredbi izdatih s ciljem sprječavanja širenja novog korona virusa izdvajamo:

1. Preporučuje se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod porodičnog liječnika i u bolnici, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena zaštita. Preporučuje se najprije liječnika kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

2. U zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde obustaviti redovne specijalističko-konsultativne preglede, a neophodne specijalističko-konsultativne preglede, obavljati po procjeni specijaliste, ovo se odnosi na sve zdravstvene ustanove bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositelje privatne prakse u BPK Goražde.

3. Nalaže se, putem Ministarstva za privredu BPK Goražde, svim hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana-iznajmljivačima da registruju dolaske gostiju-turista iz ugroženih zemalja (područje NR Kine, Italije, Južne Koreje, Irana, Francuske, Njemačke i Španije) koji su posljednjih 7 do 14 dana boravili u ovim zemljama, te da kontaktiraju odmah nadležnog epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, na otvoreni broj telefona, a u cilju provođenja mjera radi sprječavanja širenja novog koranvirusa (COVID-19) u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 29/05), Međunarodne zdravstvene regulative-IHR, kao i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

4. Nalaže se, putem Ministarstva za privredu BPK Goražde, prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze federalni granični sanitarni inspektori, kao što su granični prijelazi GP Bijača, GP Gorica, GP Kamensko-Livno, GP Izačić, GP Orašje, GP Šamac-Domaljevac.Vozači kamiona koji voze na dnevnoj bazi u zahvaćena područja koronavirusom po dolasku u Federaciju BiH moraju biti u izolaciji do odlaska na slijedeći prevoz, te po povratku ponovno su dužni podvrgnuti se izolaciji. Slijedom navedenog preporučuje se svim prijevoznicima i drugim privrednim subjektima da ne odlaze u tu zemlju kako ne bi bili izloženi ograničenjima u prometu. Ako odlazak ne mogu odgoditi važno je napomenuti da su poslodavci osobito u djelatnosti prijevoza, dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost lične zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.