• OBJAVLJENO: 23.08.2005.
Komemorativnom sjednicom u Goraždu obilježena deseta godišnjica smrti boraca poginulih u helikopterskoj nesreći na Barama

Odata dužna počast „zlatnim ljiljanima“!

U organizaciji Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i uz pomoć goraždanskog muftijstva, u Goraždu je nizom prigodnih sadržaja obilježena deseta godišnjica smrti boraca Armije R BiH koji su poginuli prilikom pada helikoptera u Lukama kod Bara 22.08.1995.godine. Tom prilikom živote su izgubili: Esad Ohranović, predsjednik Izvršnog odbora Okruga Goražde, Ismet Osmanović, član Glavnog odbora SDA RBiH i član prvog saziva Skupštine Okruga Goražde, Selver Sijerčić, načelnik tehničke službe 81. divizije Armije R BiH, Nemir Šenderović, oficir Generalštaba Armije BiH, Kemal Hrvo, pomoćnik komandanta za bezbjednost 802. lahke brigade i Rasim Mašić, zamjenik komandira čete Vojne policije 81. divizije Armije BiH.

Obilježavanje desete godišnjice započelo je obilaskom mjesta njihove pogibije, a nakon toga, članovi porodica, prijatelji, saborci, građani BPK-a Goražde, te predstavnici društveno-političkog i vjerskog života kantona, okupili su se na komemorativnoj sjednici u sali Centra za kulturu u Goraždu gdje je intoniranjem državne himne, učenjem fatihe i prigodnim govorima, odata dužna počast ovim šehidima, od kojih su četvorica podshumno, 1995.godine odlikovani najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“.
Ovom prilikom, svoja sjećanja na njihov životni put i ulogu koju su imali u odbrani goraždanske slobodne teritorije, iznijeli su goraždanski muftija Hamed ef. Efendić, načelnici općina Goražde, Pale-Prača i Foča-Ustikolina: Mustafa Kurtović, Asim Zec i Zijad Kunovac, komandant Združene komande Vojske Federacije BiH general Hajrudin Grabovica, kao i Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mr. Salko Obhođaš.

„Naša sreća je što smo imali ljude poput rahmetli Esada, Ismeta, Selvera, Kemala, Nemira i Rasima.
Imali smo jednog predsjednika ratne Vlade koji je ulagao ogroman trud i energiju da napaćenom narodu opkoljenog Okruga Goražde obezbijedi najelementarnije uslove za preživljavanje i koji je svojim ličnim primjerom neprestano dokazivao da se i u takvim nemogućim uslovima može mnogo postići. Imali smo genijalnog izumitelja goraždanskog „mosta ispod mosta“, čovjeka zahvaljujući kojem je i njemu sličnim, „čudo bosanskog otpora“ i goraždanskog duha bilo sasvim moguće.
Imali smo ljude kojima ni ranjavanje, niti oslobađanje od vojne službe nije bilo prepreka da se stave na raspolaganje jedinicima koje su branile ovaj kraj i cijelu nam našu BiH. Imali smo hrabre pilote, začetnike bosanskohercegovačke avijacije, koji su uprkos neprestanoj neprijateljskoj vatri izveli na desetine hiljada letova radi pomoći narodu Goražda, Žepe, Bihaća i mnogih drugih opkoljenih gradova u hrani i lijekovima, spas ranjenicima onda kada ih je trebalo izvesti na slobodnu teritoriju, jedina nada svima onima koji su godinama bili odsječeni od vanjskog svijeta.
Imali smo ljude zahvaljujući kojima je san o slobodi postao stvarnost.“ – riječi su Premijera Obhođaša, koji je ovim povodom kazao da Vlada BPK-a Goražde ima namjeru da izgradnjom spomen ploče sa imenima poginulih boraca i uređenjem spomen obilježja u mjestu Luke, trajno obilježi mjesto njihove pogibije, a Vlada će u okviru svojih mogućnosti pomoći i njihovim porodicama- u stipendiranju djece, ili u obezbjeđivanju uslova za stanovanje.

U ime članova porodica ovih šehida riječi zahvalnosti uputila je Elmedina Ohranović, supruga rahmetli Esada Ohranovića.
„Lijepo je što je na ovakav način obilježena deseta godišnjica smrti naših najmilijih, ali nama svima više od svega sve ove godine najpotrebnija je bila topla ljudska riječ i osjećaj da nismo zaboravljeni. Nažalost, danas je malo ljudi koji tome poklanjaju pažnju- „kazala je gospođa Ohranović.
Nakon komemorativne sjednice u Sinanbegovoj džamiji pred duše šestorice šehida proučen je tevhid.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.