• OBJAVLJENO: 22.05.2020.
OBILJEŽENA 28 GODIŠNJICA STRADANJA U NASELJU PODLOZJE
Poslata poruka da pravda mora pobijediti i da se odgovorni moraju kazniti

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na civilne žrtve agresije, logoraše i žene u proteklom ratu, danas je u naselju Podlozje u prisustvu brojnih zvaničnika Grada Goražda i BPK-a Goražde, predstavnika udruženja logoraša iz Goražda i Sarajeva, predstavnika Muftijstva goraždanskog, te građana obilježen 22. maj – Dan sjećanja na zločine i stradanja u ovom naselju kao i sjećanje na 40 sugrađana koji su svirepo ubijeni od strane srpskih vojnih i paravojnih jedinica koji su tačno prije 28 godina nakon što su 18 dana držali pod okupacijom ovo mjesto ‘upale’ u naselje, te mučki pobile nedužno stanovništvo.

Zbog situacije izazvane pandemijom Korona virusa (COVID 19), programske aktivnosti su reducirane i prilagođene novonastaloj situaciji, a prisutni su se učenjem fatihe prisjetili stradalih građana mjesne zajednice Goražde IV, a nakon toga je uslijedilo polaganje cvijeća na spomen obilježje. Među delegacijama i zvaničnicima, cvijeće na spomen obilježje položila je i delegacija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražda.

Današnjim programom još jednom su se prisutni podsjetili na strašne zločine koji su se desili u ovom naselju, te na činjenicu kako već dvije decenije za ovaj zločin niko nije odgovarao. Sa današnjeg skupa još jednom je poslata poruka da pravda mora pobijediti i da se odgovorni moraju kazniti, te da ne treba nikada zaboraviti ono šta nam se desilo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.