• OBJAVLJENO: 22.05.2020.
Obilježena godišnjica bitke na Zebinoj šumi
Treba njegovati kulturu sjećanja na jednu od najznačajnijih bitki u odbrani grada

– U Općini Foča u FBiH obilježena je 28. godišnjica bitke na Zebinoj šumi, strateški vrlo značajne na početku rata za odbranu Goražda.

Skromno i dostojanstveno u skladu sa trenutkim okolnostima, položeno je cvijeće na spomen obilježje u neposrednoj blizini releja te odata počast poginulim herojima odbrane ovih prostora.

Cvijeće na spomen obilježje  položile su delegacije Vlade BPK Goražde, Udruženja demobilisanih boraca općine Foča u FBiH te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti ove lokalne zajednice koja je 25.maj uvrstila u kalendar najznačajnijih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Odata je počast svim herojima poginulim u prvoj, ali i svim narednim bitkama na Zebinoj šumi.

25.maja 1992.godine borci Armije Bosne i Hercegovine, zahvaljujući hrabosti i požrtvovanosti, spriječili su daljnje napredovanje neprijatelja prema Goraždu.

„Smatram da je ovo jedna od prvih bitaka na prostoru BiH čiji je cilj bio oduprijeti se agresoru koji je u naletu agresije iza sebe ostavljao pustoš, progone, pokolje, ubistva. Grupa ljudi koja nije bila ni adekvatno naoružana u odnosu na agresora, pronašla je snage i morala da ovom bitkom zaustavi neprijatelja na Zebinoj šumi“ – kazao je načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

Podsjetio je da je Zebina šuma u prvim danima agresije, ali i tokom cijelog rata bila od strateškog značaja i stub odbrane kako agresorske snage ne bi probile obruč i ušle u grad, tada pun izbjeglica.

„ Ne daj Bože, da ova bitka nije dala rezultate i da su agresori uspjeli proći Osanicu, grad Goražde u kojem je utočište pronašlo na desetine hiljada izbjeglica iz svih okolnih općina,  doživio bi genocid, koji je ovom gradu i bio namjenjen. Prolaskom kroz Osanicu, preko releja i zauzimanjem Zebine šume, Ilovače stvorili bi se uslovi za ulazak u Goražde, što se na sreću nije desilo. Ovdje se odbranila Istočna Bosna“- naglasio je Kunovac.

U bitkama za Zebinu šumu u maju 1992. godine, a nakon toga i u decembru u operaciji pod nazivom „Koverat“, živote je dalo 103 borca, a ovo mjesto postalo je sinonim odbrane Goražda. Upravo zbog toga bitno je pamtiti sve bitne datume naše novije prošlosti i nastaviti njegovati kulturu sjećanja, a bitke na Zebinoj šumi su među najznačajnijim u odbrani grada – kazao je ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović, uz napomenu da i skromno obilježavanje u uslovima pandemije ne umanjuje njihov značaj i našu trajnu obavezu. Povodom godišnjice Bitke na Zebinoj šumi, pred duše šehida pročena je i dova u Turhan Emin – begovoj džamiji u Ustikolini.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.