• OBJAVLJENO: 09.06.2020.
REAGOVANJE VLADE BPK GORAŽDE NA IZJAVE OBRTNIČKE KOMORE BPK GORAŽDE

Vlada  Bosansko-podrinjskog  kantona  Goražde radi objektivnog informisanja javnosti želi ovom prilikom da reaguje na izjave Obrtničke komore BPK Goražde iznesene u informativnoj emisiji Dnevnik,emitovanom u programu RTV BPK Goražde dana 08.06.2020.godine.

Naime,Vlada BPK Goražde je začuđena reakcijom Obrtničke komore u kojoj su izneseni određeni stavovi koji se odnose na rad  Vlade i resornog Ministarstva za privredu,gdje se kritikuje rad Vlade i resornog Ministarstva, a ni jednog momenta se ne iznose  činjenice koje Obrtnička komora treba da iznese u smislu zaštite prava obrtnika od eventualnih povreda,što je ujedno svrha  i  cilj Obrtničke komore da štiti interese svojih članova.

Obrtnička komora navodi da je Vlada kod donošenja Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanim stanjem nesreće  nije konsultovala. Međutim,treba znati da je po uzoru na druge kantone ova Vlada donijela navedeni Zakon po hitnom postupku, kako bi se blagovremeno obezbijedili uslovi za pomoć privrednim subjektima s prostora našeg Kantona,što znači da donošenje ovog Zakona nije moglo ići kroz redovnu proceduru, jer je bila u pitanju hitnost donošenja ovog propisa.

Također, ne može se prihvatiti konstatacija da je Vlada Kantona prekinula saradnju sa Udruženjem Progres o zapošljavanju četiri mlada uposlenika. Kada je u pitanju zapošljavanje četiri mlade osobe na obuku radi sticanja radnog iskustva koje se provodilo sa  Udruženjem Progres,treba imati u vidu činjenicu da su u pitanju bili objektivni razlozi, jer se u toku pandemije nije mogla  provesti procedura za odabir polaznika niti se mogao ispoštovati rok za zaključivanje ugovora sa polaznicima na početku mjeseca maja.

Također, treba naglasiti da nije došlo ni do kakvih povećanja plata kako se to navodi u izjavama Obrtničke komore.

Radi informisanja javnosti želimo naglasiti da je ova Vlada među prvima u  FBiH  odobrila sredstva svim registrovanim obrtnicima i ugostiteljima čiji je rad bio zabranjen u mjesecu martu u visini od pola prosječne neto plaće.

Treba naglasiti i to da je donošenjem Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće obezbijeđena pretpostavka i da je u budžetu BPK-a Goražde za 2020.godinu planirano 640.000,00 KM koja su namijenjena privrednim subjektima i da je već objavljen javni poziv za dodjelu ovih sredstava. Pored ove mjere, Vlada Kantona će u narednom periodu nastaviti sa predlaganjem određenih mjera s ciljem pomoći privredi i privrednim subjektima s područja našeg Kantona.

Navedena konstatacija Obrtničke komore da Vlada Kantona ima sredstava za druge namjene,gdje se između ostalog navodi izgradnja puteva u ruralnim područjima, a da se nema sredstava za pomoć privrednim subjektima, također nije tačna.U izjavama Obrtničke komore spominje se iznos od 600.000,00 KM odobren za izgradnju puteva u ruralnim područjima, što nije tačno, jer se u ovom slučaju radi o ulaganjima u regionalni put R 448 A, na potezu Ilovača –Brzača i to iz namjenskih sredstava iz Budžeta Direkcije za ceste. Za ovakvu vrstu ulaganja u ovaj putni pravac postoji zakonska  obaveza, jer se radi o regionalnom putu, a regionalni putevi su u nadležnosti Kantona,a neosporna je činjenica da se putevi u nadležnosti Kantona imaju održavati i graditi iz namjenskih sredstava.

S druge strane, zabrinjava nas izjava Obrtničke komore koja se odnosi na socijalna davanja koja predviđa Zakon o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanim stanjem nesreće,odnosno činjenica da se Obrtnička komora protivi dodjeli sredstava penzionerima i ostalim socijalnim kategorijama pravdajući to obrazloženjem da penzije, invalidnine i socijalna davanja nisu umanjena, iako znaju da su socijalne kategorije najugroženije kategorije stanovništva, te samim tim i najviše su pogođene pandemijom koronavirusa. Izjava Obrtničke komore da se ovdje radi o čisto populističkom potezu na kojem je planirano dobijanje političkih poena je ništa drugo nego pokazatelj da se upravo u ovakvim izjavama i potezima Obrtničke komore kriju i javljaju politički potezi i političke ambicije pojedinih članova Obrtničke komore i nekih drugih osoba koji se kriju iza Obrtničke komore, predstavljajući njihov rad i njihove izjave kao borbu i brigu za bolje sutra članova Obrtničke komore i ostalih građana BPK-a Goražde, stoji u demantu Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.