• OBJAVLJENO: 16.06.2020.
Zasjedao Krizni štab Ministarstva za zdravstvo, socijalno politiku , raseljena lica i izbeglice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Jako je bitno da se svi ponašamo odgovorno i da poštujemo naredbe kriznih štabova; fizičkim i pravnim osobama koje zapošljavaju više od 20 osoba naloženo da donesu, ako to do sada nisu učinili, Krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu ( COVID -19)

Krizni  štab Ministarstva za zdravstvo, socijalno politiku , raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona  Goražde održao je danas sastanak na kojem je razmatrana epidemiološka situacija na području našeg kantona.

Prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, epidemiološka situacija na području našeg kantona je zadovoljavajuća, uzimajući u obzir da od 04. maja 2020.godine na području našeg kantona nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze od virusa COVID-19.  Kako je istaknuto, građani u sve manjoj mjeri poštuju preporuke i naredbe koje su donesene od strane Federalnog  ministarstva zdravstva, a evidentno je da je popuštanjem  preventivnih  mjera došlo do porasta broja  oboljelih u Federaciji te da  postoji veliki rizik za oboljele i u našem Kantonu.

Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde Medine Bičo, i dalje se vrše testiranja osoba  koje imaju respiratorne simptome,  povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj , kao i sve osobe koje trebaju biti  hospitalizovane u Kantonalnu bolnicu ili Univezitetsko – klinički centar u Sarajevu te osobe koje dolaze iz drugih zemalja.

„Da bismo održali ovu epidemiološku situaciju  jako je bitno da se kao pojedinci prije svega ponašamo odgovorno i  poštujemo sve preporuke.  Jako je bitno nošenje maski u svim zatvorenim prostorijama i držanje fizičke distance  od dva metra te dezinfekcija ruku, s obzirom da se virus prenosi kapljičnim putem . Kada je riječ o prostorijama za smještaj osoba koje su pozitivne na koronavirus te  koje imaju težu kliničku sliku,  u Kantonalnoj bolnci Goražde imamo jednu prostoriju koja je predviđena da se smjeste ti  pacijeniti, a na raspolaganju su nam i objekti dvije mjesne zajednice u gradu, ukoliko bi došlo do povećanog broja pacijenata. U narednom periodu će biti formirana i komisija čiji će biti zadatak da iznađe prostor za izolatorij  koji neće biti privremnog karaktera“-kazala je nakon sastanka  direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde Medina Bičo.

Ni u Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde, nisu zadovoljni provođenjem naredbi  Federalnog štaba Ministarstva zdravstva.

„Nalaže se svim fizičkim i pravnim osobama koje zapošljavaju više od 20 osoba, a koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu ( COVID -19), da što prije dostave ovaj plan kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo. Takođe, nalaže se zdravstvenim ustanovama na području našeg Kantona da revidiraju planove za hospitalizaciju osoba oboljelih  od koronavirusa, koji  će biti usklađeni sa datim preporukama i smjernicama.  Data je preporuka  Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da pojača nadzor nad  provođenjem  ovih mjera.  Što se tiče zaštitne opreme, zdravstvene ustanove za sada raspolažu da dovoljnom količinom, a ukoliko se ukaže potreba za nabavkom, Ministarstvo i Vlada BPK Goražde će dodatno izdvojiti sredstva za nabavku neophodne opreme“-istaknuo je ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniz Halilović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.