• OBJAVLJENO: 26.06.2020.
Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala 7. vanrednu sjednicu
Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće;imenovan novi ministar finansija

Na 7. vanrednoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće.

Izmjenama Zakona stvaraju se pretpostavke za jednokratnu podršku u vidu subvencija  privrednim subjektima koji su imali znatno otežane uslove poslovanja koji su doveli do pada prihoda u odnosu na prihode ostvarene u istom periodu predhodne godine, a taj pad prihoda nastao je kao rezultat umanjenih privrednih aktivnosti izazvanih stanjem nesreće pojavom pandemije koronavirusa COVID-19.

Dosadašnjim zakonom, finansijsku pomoć u vidu isplate minimalne neto plate mogli su dobiti samo privredni subjekti kojima je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba za vrijeme pandemije bio zabranjen rad. U  te svrhe, u kantonalnom budžetu predviđeno je ukupno 640.000 KM namjenskih sredstava, a prema broju ranijih prijava privrednih subjekata, 50 posto sredstava bi ostalo neutrošeno. Izmjenama je produženo i trajanje važenja „korona zakona“ sa 30 na 60 dana, odnosno do 31. jula ove godine.

Za provođenje ovog Zakona obezbijeđena su sredstva  izmjenama i dopunama Budžeta BPK Goražde za 2020.godinu, a postupak, način i visinu dodjele novčanih sredstava utvrdit će se na prijedlog Ministarstva za privredu BPK Goražde.  Vlada BPK Goražde imenovat će Komisiju koja će utvrditi prijedlog i visinu sredstava za odabrane korisnike te donijeti konačnu odluku.

Na današnjoj sjednici  usvojene su odluke premijera BPK Goražde o razrješenju ministra za finansije BPK Goražde Mirsada Agovića i imenovanju novog ministra Esada Kanlića. Novi ministar za finansije kojeg je predložila Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) položio je svečanu zakletvu.

Čestitke novoimenovanom ministru uputila je i premijerka BPK Aida Obuća.

„Prihvatila sam ostavku ministra Agovića kojem sam zahvalna na korektnom i kvalitetnom radu, ali se nadam da će i novi kolega ministar, dijete ovog grada, kvalitetno obavljati povjereni posao. Otežavajuća okolnost je momenat njegovog imenovanja koje je u vrijeme pandemije jako teško, ali zahvaljujući mjerama ekonomske i socijalne politike koje smo provodili,  uspjeli smo prebroditi šest mjeseci ove godine i isfinansirati sve zakonom zagarantovane obaveze. Vjerujemo da će uskoro stići sredstva od MMF-a i da će novi ministar imati olakšavajuće okolnosti u svom radu“- istakla je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.