• OBJAVLJENO: 02.07.2020.
Press konferencija ministra za privredu BPK Goražde
U mjesecu aprilu za oko 200 radnika obezbijeđeno subvencioniranje plaća na osnovu implementacije Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće; u narednoj sedmici bit će raspisan i treći javni poziv

Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Mensad Arnaut upriličio je danas press konferenciju na kojoj je govorio o implementaciji Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće, za čiju namjenu su predviđena sredstva u iznosu od 640.000 KM.

Pored interventne podrške u vidu subvencija minimalne neto plaće za mjesec mart privrednim subjektima kojim je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite bio onemogućen rad,  Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za privredu BPK Goražde, usvojila je odluku o odobravanju novčanih sredstva na ime Programa utroška sredstava Vlade „Program za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće“ za mjesec april.

Za subvencioniranje plaća do visine minimalne plaće za mjesec april ove godine, privrednim društvima i obrtnicima kojima je naredbama štabova civilne zaštite privremeno bio zabranjen rad, prema ovoj odluci odobreno je više od 115.000 KM, a kako je istaknuto, u narednoj sedmici, po okončanju javnog poziva, biće im odobrena i sredstva za mjesec maj.

„Za mjesec april 112 obrtnika ispunjavalo je uslove konkursa, a obuhvaćeno je oko 198 radnika koji će ostvariti refundaciju uplate doprinosa i plaća za april u iznosu od 406 KM. Što se tiče privrednih društava, pravo na subvenciju ostvarilo je 17 privrednih subjekata, za 86 radnika. Za subvencioniranje obrtnika izdvojeno je oko 80.340 KM dok je za privredna društva izdvojeno oko 30.470 KM. Sredstva u budžetu su operativna i već slijedeće sedmice će biti isplaćena na njihove račune. Podsjetimo, ranije je  interventno za subvencioniranje jedne polovine minimalne plate za privredne subjekte raspisan  javni poziv na koji su mogli aplicirati privredni subjekti kojim je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite bio obustavljen rad, a u tu svrhu utrošeno je negdje oko 36.500 KM“- kazao je ministar Mensad Arnaut.

Jedan od najvažnijih kriterija za ostvarivanje prava na subvencioniranje jeste da su aplikanti imali izmirene obaveze na ime poreza i doprinosa sa danom 29.02.2020.godine, kao i da su zadržali postojeći broj radnika.

Izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih posljedica izazavnih stanjem nesreće, podrška je predviđena i privrednim subjektima kojim nije bio zabranjen rad naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite, ali su u tom periodu imali otežane uslove poslovanja što je za rezultat imalo pad prometa.

„Za ove subjekte će biti raspisan treći javni poziv, a  prema procjenama, imat ćemo negdje oko 400.000 KM na raspolaganju. Ministarstvo već radi prijedlog kriterija programa  koji će svojom odlukom utvrditi Vlada BPK Goražde. Privredni subjekti će imati obavezu da nam dostave koji je to pad prihoda u odnosu na mjesec april 2019.godine“-riječi su ministra Arnauta.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.