• OBJAVLJENO: 09.07.2020.
Povodom obilježavanja 25.godišnjice genocida u Srebrenici, Muftijstvo goraždansko i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde organizuju događaj pod nazivom „Stani za čovječanstvo“
„Našim stajanjem odajemo počast nevinima, ali i stojimo u ime cijelog čovječanstva da više nikad niko ne bude ubijen“

Povodom obilježavanja 25.godišnjice genocida u Srebrenici, Muftijstvo goraždansko i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u petak, 10.jula 2020.godine organizuju događaj pod nazivom „Stani za čovječanstvo“.

Tim povodom sa svih džamijskih munara na području Goraždanskog muftijstva u 12 sati proučit će se Salla (oglašavanje nečije smrti), a dok se uči Salla obustavit će se saobraćaj na Trgu branilaca u Goraždu kako bi svi ljudi na ulicama i u automobilima na trenutak zastali i odali počast nevinim žrtvama genocida u Srebrenici.

U Kurꞌanu Časnom piše: „Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao“. (El-Ma'ide: 32).

 U genocidu u Srebrenici 11.jula 1995.godine ubijeno je 8372 nevinih ljudi, 8372 puta ubijano je cijelo čovječanstvo, a 25 godina nakon toga, mi koji živimo s tom tužnom i bolnom istinom želimo kazati: „Zastani čovječe, odaj počat tim nevinim žrtvama koji nisu bili ni zašto krivi osim što su zvali drugim imenom, što su bili druge vjere“.

 Zar, poslije tog genocida i ubistva cijelog čovječanstva neko ima hrabrosti proslavljati takozvano „oslobođenje“ Srebrenice i negirati te nedužno pobijene ljude. Nažalost, ima.

 Mi u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde vrlo rado smo prihvatili inicijativu Goraždanskog muftijstva da povodom 25.godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica učestvujemo u organizaciji sadržaja pod nazivom „Stani za čovječanstvo“  kojim je planirano da se na području našeg kantona u petak, 10.jula u 12 sati obavi učenje Salle sa džamijskih munara na području Kantona.

 Ovim putem pozivamo sve građane Bosansko-podrinjskog kantona da u trenutku kad začuju Sallu, zastanu, zaustave sve svoje aktivnosti i na taj način odaju počast stradalim u genocidu u Srebrenici. Našim stajanjem odajemo počast nevinima, ali i stojimo u ime cijelog čovječanstva da više nikad niko ne bude ubijen“ – kazala je tim povodom premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Vlada je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK Goražde da povodom ovog događaja u periodu od 12,00 do 12,05 sati zaustavi saobraćaj na Trgu branilaca u Goraždu, a RTV BPK da obilježavanje medijski  proprati.

Salla je u islamskoj tradiciji Bošnjaka oglašavanje nečije smrti, i na ovaj način će se u svim džamijama i džematima odati počast svim nevinim žrtvama genocida.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.