• OBJAVLJENO: 17.07.2020.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i ministar zdravstva posjetili općinu Pale u FBiH
Svakodnevna podrška Vlade ovoj općini u suzbijanju pandemije korona virusa

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović posjetili su danas općinu Pale u FBiH.

Na sastanku sa načelnikom Asimom Zecom razgovarano je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području ove lokalne zajednice te podršci Vlade BPK Goražde  s ciljem suzbijanja širenja virusa COVID-19. Prema posljednjim podacima, na području ove lokalne zajednice evidentirana su dva slučaja pozitivna na koronavirus, od kojih je jedna osoba preminula, a sa sastanka je upućen apel stanovništvu da se pridržavaju  svih naredbi i mjera Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite te Kriznog štaba resornog ministarstva.

Kada je riječ o nabavci medicinske zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava Domu zdravlja „Prača“, podrška  Vlade BPK Goražde neće izostati ni u narednom periodu.

„Od proglašenja epidemije izazvane koronavirusom, Vlada BPK Goražde svakodnevno je pružala podršku ovoj lokalnoj zajednici. Zahvaljujući Misiji Evropske unije u BiH i UNDP- u koji su uvažili potrebe i finansijske mogućnosti Bosansko-podrinjskog kantona, u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, za potrebe zdravstvenog sistema u našem kantonu, svu onu zaštitnu opremu koju smo dobijali ravnomjerno smo smo  dijelili svim domovima zdravlja na području BPK Goražde, pa tako i Domu zdravlja „Prača“. Podrška i u narednom periodu neće izostati, jer mi zaista radimo studiozno i pokušavamo svako u okviru svojih nadležnosti da odgovori ovom teškom zadatku“- istaknula je ovom prilikom premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Prema  riječima načelnika Općine Pale u FBiH Asima Zeca, podrška viših nivoa vlasti, koja je već danas realizovana, uz čvrsta obećanja da će tako biti i u narednom periodu, u znatnoj mjeri će svim građanima olakšati borbu protiv širenja infekcije izazvane korona virusom.

Nakon sastanka, premijerka i ministar, u pratnji načelnika posjetili su Dom zdravlja „Prača“ kako bi se upoznali i sa trenutnom opremljenošću i medicinskim  zdravstvenim kapacitetima ove zdravstvene ustanove. Na sastanku sa direktorom Medom Žigovićem najavljena su dva veoma značajna projekta koja će se realizovati uz podršku Vlade i ministarstva. Pored nabavke medicinske zaštitne opreme i zaštitnih sredstava, planirana je i nabavka neophodnog biohemijskog analizatora.

„ Mogu reći da su izuzetno organizovani. Na vrijeme su poduzeli sve one neophodne mjere u zaštiti stanovništva i pacijenata koji se liječe u ovom domu zdravlja. S obzirom na tešku finansijsku situaciju u ovoj općini i općenito funkcionisanje doma zdravlja, Vlada BPK Goražde putem resornog ministarstva, u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica BPK Goražde, predvidjela je pomoć zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde, u okviru kojeg će se realizovati dva značajna projekta i u domu zdravlja „Prača“, kazao je kanotnalni ministar zdravstva Eniz Halilović.

U JU Dom zdravlja „Prača“ uposleno je deset radnika koji uspijevaju svakodnevno pružati usluge pacijentima na prostoru ove lokalne zajednice. Pored nedostatka kadra, uspješno se organizuje rad i vikendom u punom radnom vremenu, a riješen je i dugogodišnji problem nedostatka kadra kada je riječ o doktoru stomatologije.

„Uspjeli smo da uz pomoć Vlade i resornog ministarstva riješimo problem stomatologa, a to posebno zadovoljstvo čini što smo uspjeli da zaposlimo jedno dijete šehida. Ja lično osjećam zadovoljstvo i sretan sam što sam to mogao učiniti, jer mi cijeniti naše borce i našu šehidsku djecu“-kazao je direktor JU Dom zdravlja „Prača „Medo Žigović.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.