• OBJAVLJENO: 20.07.2020.
Na području BPK Goražde najveća incidenca oboljelih od korona virusa prema broju stanovnika
Zdravstveni radnici uputili apel građanima da poštuju preventivne mjere zaštite

Svjesni smo pogoršane epidemiološke situacije u cijeloj zemlji, pa i u našem Kantonu. Zbog toga su i dalje na snazi preporuke i naredbe izdate od  strane Federalnog ministarstva zdravstva na koje nas svi upozoravaju, kojih se više nego ikada moramo strogo pridržavati i poštovati ih. To nam preporučuju sve zdravstvene ustanove, jer ako se nastavi ovako povećavati broj oboljelih  u cijeloj  zemlji, sve će bolnice biti pretvorene u Covid specijalne blonice što je naravno najgori mogući scenarij koji niko ne želi.

Prema riječima prim. dr. Alije Begovića, treba što više poraditi na tome da se podigne svijest građana o novom virusu Covid 19 kao i na prevenciji kako bi se cijelo lokalno stanovništvo zaštitilo i kako ne bi dolazilo do dalje lokalne transmisije širenja virusa. Dom zdravlja u Ustikolini, na čijem se čelu dr. Begović nalazi,  suočava se sa nedostatkom medicinskog kadra i osoblja, tako da jedan medicinski tim u ovoj zdravstvenoj ustanovi ulaže, za sada uspješno,  sve napore kako bi svom stanovništvu obezbijedio sve potrebne zdravstvene usluge.

„Imamo samo jednog doktora koji naravno po Zakonu o radu ne može  raditi više od 5 dana u sedmici,  tako da je on pripravan kao i medicinske sestre i radimo kao tim. Sve svoje dužnosti izvršavamo, ažurni smo bili i do sada u onim redovnim aktivnostima, u principu 90 %  od onoga što normalno pružamo, pružalo se sve ovo vrijeme.  Kada je u pitanju COVID, mi smo dodatno opterećeni, tu smo i organizaciono opterećeni, jer jedan tim ne može raditi u isto vrijeme i sa zdravim i sa infektivnim pacijentima, jer postoji veliki rizik da i oni obole i da postanu izvor transmisije-“ izjavio je doktor Alija Begović .

Doktor Begović smatra da su zdravstvene ustanove najopasniji izvor zaraze te preporučuje pacijentima da ako nisu ozbiljno bolesni da ne dolaze u ambulante, da sve što je  potrebno mogu dobiti  i telefonskim putem, bez izlaganja riziku od oboljevanja.

„ Prevencija je ključ uspjeha, pogotovo u ovakvoj situcaiji gdje ne postoji efikasan lijek za Covid. Ako svi nosimo maske, možemo biti svi bezbjedni i u gradu, kafiću ili prodavnici, frizeraju, kacelariji, firmi itd.  Treba obezbijediti sredstva da se kupe maske pa i da se dijele po mogućnosti, to je mnogo jeftinije nego ljudski životi i respiratori čija je efikasnost dosta upitna. Situacija je zaista pogoršana, pogotovo u našem Kantonu, mi smo mali kanton i broj slučajeva  za tako mali broj ljudi je zaista zastrašujući. Moja je preporuka- nosite maske, držite distancu, čuvajte se,  izbjegavajte nepotrebne kontakte, ponašajte se razumnije nego što smo se ponašali u prvoj fazi, jer sad je mnogo ozbiljnija situacija“- poruka je prim.dr. Alije Begovića, direktora Doma zdravlja Ustikolina i člana Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

O pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u našem Kantonu govorila je i epidemiolog dr. Medina Bičo.

„ Mi svaki dan konstantno bilježimo porast broja novozaraženih, tako da trenutno imamo ukupuno 50 aktivno zaraženih pacijenata, a 48 oporavljenih. Od 22. juna mi smo ukupno zabilježili 80 pozitivnih slučajeva, a frapantan je podatak da imamo 4 umrle osobe, imamo nažalost i  mlađu  mušku osobu koja je preminula. Trenutno imamo 3 osobe koje su smještene na Podhrastovima, dok su 3 osobe smještene u Kantonalnu bolnicu Goražde. Nažalost,  sve više  imamo mlađih osoba koji razvijaju komplikacije i imaju te neke respiratorne tegobe kako oni, tako i članovi njihovih porodica. Mobilni timovi, timovi domova zdravlja ovdje gdje imamo  pozitivne pacijente imaju pune ruke posla. Situacija je zaista alarmantna, jer mi imamo najveću incidencu oboljelih prema broju stanovnika. Svaki put upućujem apel da moramo svi kao pojednici da budemo odgovorni, imamo i dosta slučajeva porodičnih kontakata i novih klastera, imamo lokalnu transmisiju virusa“- istaknula je dr. Bičo koja je pozvala sve nadležne isnstitucije da rade svoj posao, a građane na poštivanje svih  izdatih naredbi.

„ S jedne strane imamo neodgovorno ponašanje gdje se virus prenosi i onda imamo najugroženije kategorije koje nažalost završe sa teškim komplikacijama ili smrću. Moramo biti svi kao pojedinci odgovorni, jako je bitno da izbjegavamo sva okupljanja,  rizična okupljanja gdje može da dođe do infekcije“ –  poručila je direktorica za Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo.

Direktorica Kantonalne bolnice prim.dr. Nermina Kamenica podsjetila je da Goražde od 13. maja nema izolatorij, naglasivši da je potrebno što hitnije uspostaviti privremeni izolatorij.

„Kapaciteti zdravstvenih ustanova u ovom kantonu i više su nego skromni. Kantonalna bolnica Goražde ima jedino izolacionu sobu koja je tokom vikenda već popunjena i u kojoj su smještena tri inficirana pacijenta. Dodatni problem je nedostatak medicinskog kadra, posebno ljekara i nužno je da građani zaista pokažu veću odgovornost“ – naglasila je dr. Kamenica.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.