• OBJAVLJENO: 15.09.2005.
Dan Bosansko-podrinjskog kantona i Općine Goražde obilježiće se kako dolikuje ovom značajnom datumu

18. septembar- datum za trajno sjećanje!

Organizacioni odbori za obilježavanje značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde na zajedničkoj sjednici 13.09.2005. godine utvrdili su i usvojili Program obilježavanja 18. septembra –Dana BPK-a Goražde i Općine Goražde.
Obilježavanje ovog značajnog datuma, kako je utvrđeno, započinje 16.09. 2005.godine prijemom koji za predstavnike boračkih udruženja organizuje Premijer BPK-a Goražde i načelnici općina u sastavu kantona. Tog istog dana kantonalne i općinske delegacije, predstavnici Muftijstva goraždanskog, udruženja boraca i Vojske Federacije BiH položiće cvijeće na Spomen obilježje braniocima grada Goražda, a nakon toga obići šehidska mezarja Kolijevke, Omeđak, Bačci i Glamoč.
Ovom prigodom, u petak 16.septembra održaće se i već tradicionalna pokazna vježba jedinica Civilne zaštite, kao i premijera pozorišne predstave „Majka“ u izvođenju članova Udruženja „Yldiz“ i učenika MSŠ „Enver Pozderović“ iz Goražda.
Obilježavanje 18. septembra –Dana BPK-a Goražde i Općine Goražde, nastaviće se sutradan, u subotu, 17.septembra prijemom za porodice šehida i boraca poginulih u periodu 15.08.- 18.09.1992. godine u akcijama za oslobođenje grada i tevhidom pred njihove duše u Sinan-begovoj džamiji u Goraždu.
U subotu, 17.septembra, u organizaciji Foruma mladih BPK-a Goražde održaće se i takmičenje u stonom tenisu, kao i II Memorijalni kup „Mujo Peštek –Tito“ –takmičenje invalida u sportskom ribolovu, koji u znak sjećanja na ovog izuzetnog čovjeka i borca, organizuje Savez za sport i rekreaciju invalida BPK-a Goražde.
Ljubitelji sporta moći će uživati to veče i u prvoj utakmici na domaćem terenu ekipe MRK „Goražde „koja se u okviru Premijer lige sastaje sa ekipom „Bosne“ iz Sarajeva, a za ljubitelje pop-rock muzike koncert u Ljetnom kinu Centra za kulturu priređuju mlade goraždanske pop-rock grupe i izvođači zabavne muzike.
Svečana, zajednička sjednica Skupštine BPK-a Goražde i Općinskog vijeća Goražde planirana je za nedjelju 18. septembra u Kino-sali Centra za kulturu u Goraždu, gdje će se održati i svečana Akademija u okviru koje će o značaju datuma koji se obilježava kao Dan Kantona i Općine Goražde govoriti prvi ljudi izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde. Uz ova obraćanja i prigodan kulturno-zabavni program, na Akademiji će se, po prvi put, najzaslužnijim pojedincima i firmama dodijeliti najveća općinska priznanja – pet zlatnih i pet srebrnih Plaketa Općine Goražde.
U nastavku obilježavanja Dana BPK-a Goražde i Općine Goražde, u nedjelju 18. septembra na donjem goraždanskom mostu, biće upriličeno preimenovanje imena ovog mosta u ime „Most žrtava genocida u Srebrenici“na kojem se očekuje prisustvo i načelnika Općine Srebrenica Abdurahmana Malkića. Neće izostati ni šahovski turnir kojeg već tradicionalno, prigodom ovog datuma organizuje šahovski klub „Goražde“ .
Poslijepodne, u prisustvu mnogobrojnih zvanica iz diplomatskog i društveno-političkog života BiH, u ulici Drinskih brigada u Goraždu otvoriće se regionalni ured Istraživačko-dokumentacionog centra sa sjedištem u Sarajevu.
Dan Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde, biće obilježen , tako, brojnim prigodnim sadržajima koji i dolikuju ovom značajnom datumu. U istoriji ovog grada 18. septembar 1992. godine ostaće trajno zabilježen kao datum kada su jedinice 1. 31. i 43. Drinske udarne brigade Armije BiH u blistavoj i herojskoj pobjedi, prvi put oslobodile Goražde, stvorivši više od 600 km ² slobodne teritorije, po čemu je Goražde dobilo slavni epitet grada-heroja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.