• OBJAVLJENO: 31.08.2020.
Premijerka BPK Goražde potpisala ugovore sa udruženjima penzionera s područja BPK Goražde
12.000 KM za saniranje posljedica pandemije COVID-19 u oblasti socijalne zaštite

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća potpisala je danas sa predstavnicima udruženja penzionera s prostora BPK Goražde ugovore o dodjeli sredstava za saniranje posljedica pandemije COVID-19 u oblasti socijalne zaštite.

Riječ je o diektnoj pomoći za ublažavanje štetnih posljedica korona virusa, a u cilju nabavke higijenskih, prehrambenih, medicinskih i drugih potrepština za najugroženije kategorije penzionera sa područja BPK Goražde.

Udruženju penzionera Grada Goražde izdvojeno je 10.000 KM, dok je udruženjima općina Pale i Foča u FBiH dato po 1.000 KM.

„ U okviru Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće BPK Goražde, Vlada BPK Goražde donijela je odluku kojom je preostali dio finansijskih sredstava u iznosu od 12.000 KM direktno dodijelila udruženjima penzionera, a  odluka o visini dodjeljenih sredstava je donesena na osnovu broja članova udruženja. I u prethodnom periodu Vlada BPK Goražde pružala je podršku penzionerima, međutim, ovaj vid pomoći namijenjen je socijalno ugroženima, a korisnike će odabrati udruženja na osnovu njihovih zahtjeva“- istaknula je premijerka Aida Obuća.

Ovim vidom podrške zadovoljni su i predstavnici udruženja penzionera s prostora BPK Goražde, jer kako ističu, populacija koju oni okupljaju zbog nedovoljnih primanja ima potrebu za podrškom koja će im omogućiti zadovoljenje osnovnih egzistencijalnih  potreba.

„ Ja odavde ne da izlazim sretan već presretan, jer ova podrška Vlade BPK Goražde  penzionerima mnogo znači iz razloga što je to populacija koja je u vrlo teškoj situaciji zbog bolesti, neimaštine, malih penzija i svega drugog. Ja obećavam da će se ova sredstva sigurno namjenski utrošiti direktno kao pomoć penzionerima“-riječi su Sulja Bekana, predsjednika Udruženja penzionera Grada Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.