• OBJAVLJENO: 01.09.2020.
Press konferencija ministra zdravstva BPK: Ohrabrujući podaci
U posljednjih osam dana nije registrovan niti jedan slučaj oboljelih od virusa COVID-19 na području BPK Goražde; 18 štićenika JU „Doma za stara i iznemogla lica“BPK Goražde oporavilo se od virusa COVID-19

Prema podacima JU „Zavod za javno zdravstvo“ Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u periodu od 24. do 31.avgusta, od ukupno 180 testiranih na području našeg kantona, nije zabilježen slučaj oboljelih od virusa COVID-19. Prema riječima ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniza Halilovića, podaci su ohrabrujući uzimajući u obzir činjenicu da je početak nove školske godine najavljen za 07. septembar ove godine.

„Najveći broj uzoraka laboratorijskih testiranja obavljen je u Covid ambulanti Doma zdravlja „Isak Samokovlija“ u Goraždu i u tom periodu nije bilo pozitivnih osoba na virus COVID-19. Trenutna epidemiološka situacija i pad broja oboljelih na području našeg kantona raduje nas iz razloga što je za 07. septembar planiran i početak nove školske godine i vrše se posljednje pripreme kako bi se poduzele sve one epidemiološke mjere u cilju suzbijanja i širenja virusa korona među učenicima. Nadzor nad provođenjem tih mjera vršit će kantonalni sanitarni inspektor, u saradnji sa epidemiologom JU Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde“-ističe ministar Halilović.

Od početka pandemije virusa COVID-19, na području našeg kantona od korona virusa oporavilo se 211 osoba, dok je trenutno osam osoba pozitvno na koronavirus. Nažalost, jedanaest osoba je preminulo i to devet osoba iz Goražda te po jedna iz općina Prača i Foča u FBiH. Zaključno sa 31.08.2020.godine, 27 osoba se nalazi pod zdravstvenim nadzorom, a jedna osoba pozitivna na virus nalazi se na liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

„Najviše osoba zaraženih COVID-19 je epidemiološki povezano sa Domom za stara i iznemogla lica Goražde. Trenutno je aktivno zaraženih pet štićenika Doma, a od toga jedna osoba upućena je na liječenje u Izolatorij Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo. Do sada je od koronavirusa u ovoj ustanovi oporavljeno osamnaest  štićenika i tri  uposlenika, a nažalost  pet  štićenika je preminulo“- riječi su ministra Eniza Halilovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.