• OBJAVLJENO: 23.10.2020.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća održala sastanak sa predstavnicima Udruženja dijaliznih i transplatiranih pacijenata Kantona Sarajevo
Upućene riječi zahvalnosti premijerki i resornom ministru na aktivnostima oko uspostave Hemodijaliznog centra u Goraždu

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća upriličila je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja dijaliznih i transplatiranih pacijenata Kantona Sarajevo čiji je cilj između ostalog osiguranje što boljeg i kvalitetnijeg liječenja i socijalne sigurnosti svih dijaliznih pacijenata te edukacija njihovih porodica o transplataciji i posttransplatacijskoj njezi, kako bi se poboljšala kvaliteta života tih pacijenata.

Prema podacima, broj hemodijaliznih pacijenata na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je jedanaest  sa tendencijomom rasta, a na sastanku kojem je prisustvovao i ministar za socijalnu  politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniz Halilović prezentovane su dosadašnje  aktivnostima kada je u pitanju uspostava Hemodijaliznog centra pri JU Kantonalna bolnica u Goražde.

Kako je istaknuto, izvršena je dogradnja novog objekta u kojem su završeni grubi građevinski radovi, a trenutno se izvode radovi kada je riječ o instalacijama za struju, vodu, kanalizaciju, grijanje te centralni razvod za kisik, tako da se može reći da radovi teku planiranom dinamikom. Rok za okončanje radova je četiri mjeseca, a prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće,  nadati se da će biti okončani u predviđenom roku.

Zadovoljni  činjenicom da se konačno krenulo sa realizacijom ovog prije svega humanog projekta, riječi zahvalnosti premijerki i resornom ministru, u ime svih dijaliznih pacijenata, ovom prilikom  uputili su  predstavnci Udruženja dijaliznih i transplatiranih pacijenata Kantona Sarajevo.

Podsjetimo,  u  Kantonu Sarajevo  je  325 pacijenata  na programu liječenja hemodijalizom, od kojih je jedanaest sa prostora BPK Goražde koji svakodnevno putuju u Sarajevo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.