• OBJAVLJENO: 30.10.2020.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice obišli radove na uspostavi hemodijaliznog centra pri JU „Kantonalna bolnica Goražde“
Zadovoljni realizacijom ovog dugo očekivanog projekta koji će omogućiti humaniji medicinski odnos za dijalizne pacijente

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović obišli su danas radove na uspostavi hemodijaliznog centra pri JU „Kantonalna bolnica Goražde“.

Radovi teku ubrzanom dinamikom i uz podršku Vlade BPK Goražde  nadati se da će biti okonačani u predviđenom roku. Stavljanje u funkciju hemodijaliznog centra umnogome će olakšati težak život 11 pacijenata iz BPK, koji već godinama putuju do Sarajeva kako bi im bila pružena adekvatna medicinska usluga.

„U odnosu na prethodni put kada smo dolazili, ovdje  jako puno je urađeno te mogu reći da ovaj objekat već dobija konture hemodijaliznog centra u skladu sa svim onim standardima i propisima koja pravila nalažu. Izvođač radova radi intezivno i mi ga u tome pratimo u finansijskom dijelu, obezbjeđujući sva potrebna sredstva. Mogu reći da sam zaista zadovoljna  realizacijom ovog dugo očekivanog  projekta koji će omogućiti humaniji medicinski odnos za dijalizne  pacijente“-prilikom obilaska kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Kada je riječ o medicinskoj opremi koja bi se odmah nakon završetka građevinskih radova na adaptaciji prostora stavila u funkciju, prema riječima direktorice JU „Kantonalna bolnica Goražde“ dr. Nermine Kamenice, većina je nabavljena iz donatorskih sredstava, zahvaljujući Vladi BPK Goražde.

„ Svi dijalizni aparati su novi i nabavljeni su zahvaljujući donacijama ”BH Telecoma”, NLB banke, Kineske ambasade u BiH, dok je  organizacija ”Qatar Charity” donirala reverzibilnu osmozu i još dva dijalizna aparata. Naš Redžo Hamzić, uz pomoć prijatelja iz Njemačke, ranije je donirao stolice za pacijente, tako da je sve je novo i ovom prilikom želim da kažem  da nećemo imati nikakve korištene aparate. Takođe, pomoć u donaciji su nam obećali i Vakufska direkcija i Grad Sarajevo“ – ističe Kamenica.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.