• OBJAVLJENO: 02.11.2020.
Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko – podrinjskog kantona Goražde u stalnom zasjedanju
Zabranjeno organizovanje svih privatnih i javnih proslava kao i javna okupljanja sa više od 30 osoba u zatvorenom i 50 osoba na otvorenom prostoru

Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a Goražde u stalnom zasjedanju razmatrao je trenutnu epidemiološku situaciju na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

S ciljem smanjivanja rasta oboljelih od korona virusa, Krizni štab je na današnjem sastanku donio nove naredbe kojim je zabranio organizovanje svih privatnih i javnih proslava, kao i sva javna okupljanja sa više od 30 osoba u zatvorenom i 50 osoba na otvorenom prostoru.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, naređeno je svima koji planiraju bilo kakvo javno okupljanje da se za saglasnost pismeno obrate Kriznom štabu Ministarstva zdravstva i to 5 dana prije planiranog održavanja javnog skupa.

Jedna od naredbi je zabrana svih vrsta treniranja i organizovanja trenažnih procesa za djecu do 15 godina.

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove naređeno je da u skladu za Zakonom o zaraznim bolestima, epidemiološkim izvještajima i donesenim rješenjima, zabrani svaku vrstu kretanja za osobe koje su zaražene, kao i osobe koje se nalaze u izolaciji.

Prema izvještaju predstavnika Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goraže i ministra Armana Bešlije, nastava u školama se održava redovno i u skladu sa nastavnim planovima i programima, odnosno modelima A, B, C. Reaguje se na vrijeme i online nastava se održava samo tamo gdje to zahtijeva trenutna epidemiološka situacija. Dostavili su izvještaje koji su traženi od njih i traže mišljenje stručnih timova, kao i to da se održi zajednički sastanak sa predstavnicima svih osnovnih i srednjih škola na području BPK-a i Zavoda za javno zdravstvo na kojem će se razmotriti dalji proces odvijanja nastave.

Prema izvještaju direktorice Zavoda za javno zdravstvo Medine Bičo, situacija je alarmantna. Trenutno imamo 253 aktivno zaražene osobe, a 707 osoba se nalazi u izolaciji. Od ukupno 253 pozitivnih, imamo preko 50 osoba sa upalom pluća, 2 osobe se nalaze u Kantonalnoj bolnici Goražde, 2 osobe su prebačene na Klinički centar „Podhrastovi“, a nažalost, jedna je osoba preminula od posljedica korona virusa, a bila je smještena u našoj Kantonalnoj bolnici.

Situacija je više nego zabrinjavajuća. Konstantno se bilježi  porast broja zaraženih i trenutna incidenca se popela do broja 651 te naš Kanton spada među najugroženije kantone i sa najvećom incidencom u odnosu na broj stanovnika na području cijele FBiH pa je, kako ističe direktorica Bičo, krajnje vrijeme da se uvedu i restriktivnije mjere.

Obzirom na veliku opterećenost i pritisak na cijeli zdravstveni sistem, Krizni štab donio je i zaključak da se u roku od 24 sata održi sastanak sa predstavnicima svih zdravstvenih ustanova, Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo, Vlade BPK-a, Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice i Zavoda za zapošljavanje i da se hitno iznađu novčana sredstva za angažovanje neophodnog medicinskog osoblja, tj.najmanje dvije medicinske sestre i jednog doktora u onim zdravstvenim institucijama gdje je to najviše potrebno.

Prema izvještaju direktorice Kantonalne bolnice Nermine Kamenice, zbog nedostatka medicinskog osoblja Kantonalna bolnica  je  već angažovala spoljne saradnike, tj. inektologa i pulmologa, kao i tri medicinske sestre .

Na današnjem sastanku Krizni štab zadužio je Zavod zdravstvenog osiguranja da u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo iznađu mogućnost i obezbijede neophodna novčana sredstva za nabavku 1000 antigenih testova kako bi se što brže dolazilo do rezultata .

Još jednom upućen je apel svim građanima na području BPK-a da se odgovorno ponašaju, da poštuju sve mjere i naredbe izdate od kriznih štabova, jer će u protivnom Krizni štab ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a Goražde morati donositi još drastičnije  mjere.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.