• OBJAVLJENO: 20.11.2020.
Sastanak premijera Federacije bih sa kantonalnim premijerima
Premijerka BPK predložila da kantoni koji imaju više anasteziologa ili epidemiologa pošalju ispomoć u one kantone koji ne mogu da se sami izbore sa širenjem korona virusa

Na sastanku koji je upriličio jučer premijer Federacije BiH, a kojem su prisustvovali i premijeri svih kantona, među kojim i premijrka BPK Goražde Aida Obuća, rezimirane su dosadašnje aktivnosti kada su u pitanju  zdravstvene i ekonomske  mjere  donesene  s ciljem suzbijanja i ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa.

Također,  razgovarano je i o budućim potencijalnim mjerama u zdravstvu i u privredi kako na teritoriji FBiH, tako i na niovu kantona s obzirom da će se posljedice pandemije osjetiti i u narednoj godini. Stoga spremno se mora ući u narednu godinu, konstatovano je nakon sastanka.

„Ono što sam iznijela na sastanku jeste da  je BPK Goražde spremno odreagovao kada je u pitanju pomoć privredi i jačanju kapaciteta naših zdravstvenih ustanova u vrijeme borbe protiv pandemije virusa COVID-19. Kada je riječ o medicinskim kadrovima, istaknula sam činjenicu da smo mi kanton sa najmanjim brojem stanovnika što za sobom povlači mali broj kadrova, pogotovo ljekara specijalista te da  naše zdravstvene ustanove nemaju  niti jednog pulmologa, infektologa  kao i to da u našem kantonu imamo samo jednog anesteziologa i epidemiologa. Boriti se u takvim uslovima zaista nije lahko, ali borimo se zahvaljujući svima njima, pogotovo zdravstvenim radnicima i svima onima koji su bili uključeni u ovu borbu protiv pandemije.  Ovo je naša zajednička borba u kojoj trebamo da se međusobno pomažemo i imamo više senzibiliteta,   a jedan od načina koji sam predložila na sastanku jeste da oni kantoni koji imaju više anasteziologa ili epidemiologa, u skladu sa njihovim mogućnostima, pošalju ispomoć u one kantone koji ne mogu da se sami izbore  sa  širenjem  virusa “- ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

S obzirom da BPK Goražde zavisi od pomoći sa nivoa  FBiH, prema riječima premijerke, nadati se da će se ta podrška i realizovati, ali da lokalne zajednice u svojim nadležnostima  prilikom kreiranja budžeta moraju predvidjeti sredstva za pomoć privredi te  podršku zdravstvenim ustanovama koje su u njihovoj nadležnosti.

“Prema podacima s kojim raspolaže BPK Goražde, sve je veći broj osoba  koje zbog posljedica korona virusa traže hospitalizaciju, odnosno liječničku pomoć.  Devetnast  naših sugrađana je smješteno u  JU „Kantonalna bolnica“ Goražde , četiri su hospitalizirana u Izolatorij Klinike „Podhrastovi“ u Sarajevu, a i mi smo osposobili izolatorij u bivšoj zgradi Đačkog doma u Goraždu , tako da ovim putem  apelujem na sve da se poštuje „put pacijenta“ i da svi oni koji trebaju hospitalizaciju poštuju tu proceduru“-ističe  premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.