• OBJAVLJENO: 20.11.2020.
Zasjedao Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko – podrinjskog kantona Goražde
Razmatrana aktuelna epidemiološka situacija i doneseno niz zaključaka

Članovi Kriznog štaba Ministarstva za zdravstvo, socijalnu politiku. raseljena lica  i izbjeglice BPK-a na početku današnje sjednice odali su počast preminulom prim.dr.Feridu Tutiću koji je cijeli svoj životu posvetio svom pozivu i pomoći građanima BPK-a .

Upravo jedna od glavih tema današnjeg sastanka je i bila uloga zdravstvenih radnika i cijelog medicinskog osoblja u vrijeme novonastale situacije i borbe sa korona virusom. Oni su najviše izloženi i svi daju nadljudske napore da prebrode ovo teško vrijeme, te su posvećeni maksimalno borbi protiv Covid 19 . Mnogo njih je i izgubilo i vlastite živote kao što je slučaj sa prim.dr.Feridom Tutićem, konstatovano je ovom prilikom.

Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a  razmatrao je trenutnu epidemiološku situaciju u našem Kantonu koja je i dalje veoma zabrinjavajuća.

Prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo i doktorice Medine Bičo, trenutno na području BPK-a imamo 162 aktivno zaražene osobe, u izolaciji se trenutno nalaze 686 osoba, a oporavljeno je ukupno 667 osoba s područja našeg Kantona. Prema riječima doktorice Medine Bičo od 8.11.2020. godine bilježi se porast smrtnih slučajeva, tako da u posljednje dvije sedmice imamo ukupno 14 smrtnih slučajeva što je veoma zabrinjavajuća brojka, s tim da se ne radi samo o osobama strarije životne dobi. Direktorica Bičo naglašava da imamo lokalnu trasmisiju virusa i još jednu upozorava sve građane da se pridržavaju preporuka i mjera izdatih od kriznih štabova. Sve dok se ne budemo pridržavali mjera i poštovali izolaciju i ostale mjere i preporuke broj zaraženih će se povećavati jer već imamo prisutnu lokalnu transmisiju virusa i sve je teže pratiti klastere .

Na današnjem sastanku doneseno je nekoliko zaključaka.  Jedan od njih je da se zadužuje Zavod za javno zdravstvo  BPK-a Goražde i druge institucije i organi koji su zaduženi za provođenje naredbi, mjera i odluka u sprječavanju širenja pandemije korona virusa da se dosljedno primjenjuju sve naredbe i mjere , pojača kontrola provedbe istih, te da se dosljedno ispoštuju odredbe koje se odnose na  „put pacijenta“ i hospitalizaciju pacijenata sa srednjim i težim simptomima korona virusa.

Prema izvještaju predstavnika Doma zdravlja  „Isak Samokovija“ i doktorice Vesne Nemec Klisura,  Covid timovi su veoma dobro organizovani. Doktorica Nemec Klisura naglašava da se bilježi povećan broj pacijenata sa upalom pluća i da su Covid timovi maksimalno angažovati i pacijenti primaju terapije u kućnim varijantama. Naglašava da svaki dan se bilježi oko 50 pacijenata sa upalom pluća što je veoma zabrinjavajući broj, jer samim tim dobijamo i tkz. kućne klastere zbog nemogućnosti hospitalizacije. Ističe da zdravstveni radnici daju svoje nadljudske snage i upozorava na nedostatak medicinskog osoblja.

S tim u vezi, na današnjem sastanku donesen je i zaključak da Krizni štab Ministarstva za zdravstvo, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice uputi zahtjev prema Federalnom kriznom štabu za angažovanje doktora, tj. anažovanje dodatnog pulmologa i inektologa.

Do sada su angažovani infektolog i pulmolog, ali oni rade online, do sada to funkcioniše, šalje se nalaz i na osnovu toga se propisuje odgovarajuća terapija, ali je neophodno dodatno angažovanje potrebnih doktora.

Jedan od zaključaka je bio da se zadužuje menadžment svih zdravstvenih ustanova s područja BPK-a da pozovu i angažuju slobodne doktore s područja našeg Kantona .

Takođe, uputit će se dopis prema Vladi BPK-a i osnivačima domova zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo da obezbijede novčana sredstva za stimulaciju zdravstvenih radnika.

Zavod za javno zdravstvo zadužen je da u koordinaciji sa ostalim zdravstevnim ustanovama na području našeg Kantona  jednom sedmično dostavljaju izvještaje o poštivanju i provođenju  kriznih planova u zdravstevnim ustanovama u slučaju „put pacijenata“ i hospitalizacije pacijenata sa srednjim i težim simptomima korona virusa te da obavijeste ima li potrebe za revidiranjem već ustanovljenih kriznih planova u zdravstevnim ustanovama.

Na današnjem sastanku Kriznog štaba zatražen je pojačan ispekcijski nadzor nad provođenjem svih mjera i naredbi izdatih od kriznih štabova.

Zadužuje se Televizija BPK-a da u koordinaciji sa zdravstevnim  ustanovama  vrše promociju i kampanju i da posebnu pažnju posvete prevenciji i suzbijanju korona virusa s ciljem upozorenja građanima i podizanja svijesti  o opasnosti  od korona virusa.

Zbog povećanog broja zaraženih građana razmatrana je mogućnost o otvaranju još jedne Covid ambulante na području našeg Kantona.

Jedan od zaključaka je takođe da se zadužuju sve zdravstvne ustanove s područja našeg Kantona da jednom sedmično dostavljaju izještaje Kriznom štabu ministarstva za zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice  o  trenutnom stanju Covid pacijenata ( broju, starosnoj dobi , spolu, kao i o simptomima koji mogu biti srednji i teži).

Zatražen je pojačan inpekcijski nadzor  prema svim javnim institucijama ( malim, srednjim i velikim )i obavezna dezinfekcija svih prostorija jednom u 14 dana .

Upućen je takođe i zaključak prema Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK- s obzirom da je pandemija uticala na sve, a najviše na djecu, da se posebna pažnja posveti mentalnom zdravlju djece koja je sigurno ostavila veliki trag na djecu svih školskih uzrasta.

Krizni štab je dao zgradu bivšeg Đačkog doma na upravljanje i korištenje Kantonalnoj bolnici Goražde  u svrhu formiranja izolatorija koji je neophodan za naš grad i koji će vrlo brzo biti stavljen u funkciju.

Donesen je i zaključak u kojem se zadužuju osnivači svih zdravstevnih ustanova da planiraju i obezbijede dodatna novčana sredstva za narednu godinu u cilju sprječavanja korona virusa.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.