• OBJAVLJENO: 26.10.2005.
U Goraždu formiran Krizni štab za preventivno djelovanje i praćenje pojave virusa ptičije gripe

Razloga za paniku nema!

Bosansko-podrinjski kanton Goražde, uz Hercegovačko- neretvanski i Srednje-bosanski kanton, od Federalnog ministarstva proglašen je rizičnim područjem za pojavu ptičijeg gripa a razlog su riječni tokovi.
Ovim povodom u Goraždu je 25.10.2005.godine formiran Krizni štab zbog povećane mogućnosti da se virus ptičije gripe pojavi u BiH. Krizni štab čini osam članova, a u njegovom sastavu su liječnici, veterinari, stručnjaci iz sektora za poljoprivredu pri kantonalnom Ministarstvu privrede, te članovi kantonalne Uprave za inspekcijske poslove. Oni će pratiti dešavanja oko ptičije gripe u cilju prevencije, zaključeno je nakon sastanka u Ministarstvu privrede BPK Goražde, s tim da je u slučaju pojave gripe neophodno nabaviti zaštitnu opremu, dezinfekcijska sredstva, te raspršivače.
Obzirom da je primjetna panika posebno kod seoskog stanovništva, odnosno kod uzgajivača peradi, sa sastanka je poručeno da razloga za paniku nema obzirom da na području BPK Goražde nema organizirane proizvodnje pilećeg mesa, a mišljenja stručnjaka su da neposredne opasnosti od ptičije gripe na ovom području nema.
U sve tri općine BPK Goražde formirane su ekipe koje će raditi na terenu. Osim toga, građanima je upućen poziv da se za sve informacije i detaljnija uputstva obrate veterinarskim stanicama u Goraždu i Foča-Ustikolini, te civilnom Centru za osmatranje.

Elvira Aganović

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.