• OBJAVLJENO: 28.12.2020.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović, u pratnji predstavnika kantonalne i općinske civilne zaštite, posjetili porodicu Bećira Obarčanina
Obećana pomoć u sanaciji klizišta

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović, u pratnji predstavnika kantonalne i općinske civilne zaštite, posjetili su danas porodicu Bećira Obarčanina koja danima strahuje od klizišta koje se pojavilo iznad njihove kuće, a  riječ je o stambenom objektu koji je udaljen samo nekoliko metara od glavne saobraćajnice.

Prilikom posjete lokaliteta, premijerka i gradonačelnik obećali su  pomoć  porodici Obarčanin  u rješavanju ovog novonastalog problema, jer prema onom što se moglo vidjeti na terenu potrebno je hitno reagovati kako ne bi došlo do većih posljedica.

„Smatram da je neophodno uraditi kvalitetnu procjenu stanja,  koju će dati  struka a na nama je da u skladu sa tim procjenama i zakonskim procedurama  pomognemo ovoj porodici kako bi riješila ovu nemilu situaciju.  Mogu reći da je stanje katastrofalno i da sam zabrinuta za sigurnost naših sugrađana i dala sam preporuku da dok se ne riješi ova situacija iznađu alternativni smještaj, a mi  ćemo im i u tom smislu pomoći koliko bude bilo potrebe“ –nakon obilaska kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

S obzirom da Gradska uprava Grada Goražde nema stručnjaka iz oblasti geologije prema riječima Samire Drakovac, pomoćnice gradonačelnika za civilnu zaštitu, zatražen je angažman iz Federalnog zavoda za geologiju.

„Iz Federalnog zavoda za geologiju su  izašli na teren  i izvršili analizu šireg obuhvata, moguće padine, podzide i do kraja sedmice očekujemo njihov  nalaz. Ono što mi je do sada poznato jeste da će se morati drenirati vode na način koji predviđa struka, obezbijediti podzida koja će odrediti pad , kosinu i sve ostalo kako ne bi bila ugrožena dalje padina,  te  sitacija dovela pod kontrolu. Što se tiče mišljenja geologa, istina da se ovdje radi o velikom zasjeku i sama izgradnja kuće morala je prije tretirati podzidu i obezbjeđenje padine, ali sad u situaciji u kakvoj jesmo mi ćemo čekati taj nalaz i u skladu sa tim preporukama fokusirati na pomoć porodici u rješavanju problema koji je trenutno evidenatan“-riječi su pomoćnice gradonačelnika za civilnu zaštitu Samire Drakovac.

U nadi da će u skladu sa nadležnostima iznaći način i pružiti pomoć , Bećir Obarčanin vlasnik objekta ističe da  je  na ovom lokalitetu njegova porodična kuća izgrađena davne  1938.godine i da se nikada do sada nisu susretali sa ovim problemom, sve do nedavne pojave obilnijih padavina na ovom području.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.