• OBJAVLJENO: 21.09.2011.
U općini Goražde
Održana javna rasprava o nacrtu Zakona o komunalnim taksama

U sali Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održana javna rasprava o nacrtu Zakona o komunalnim taksama. Javnoj raspravi u Goraždu prethodile su javne rasprave u općinama Foča-Ustikolina i Pale-Prača. Ovoj javnoj raspravi, pored organizatora, prisustvovao je i veliki broj poslanika u Skupštini BPK-a Goražde, predstavnika privrednih subjekata,  ministarstava  BPK-a , općine Goražde, te veliki broj građana.

Uvodnu riječ učesnicima ove rasprave dao je ministar za finansije u Vladi BPK-a  Muhidin Pleh, a nakon toga , o pomenutom zakonu govorio je stručni savjetnik za pravne poslove u Ministarstvu za finansije BPK-a Elmir Pilav, koji je obrazložio razloge za donošenje ovog zakona, te dao smjernice za njegovu daljnju primjenu.

Cjelokupan tok rasprave bio je veoma konstruktivan, a većina primjedbi i sugestija odnosila se na kriterije pri određivanju komunalnih taksi. Kako je je istaknuo Elmir  Pilav, sve primjedbe i sugestije iznesene na javnoj raspravi biće razmotrene. Prijedlozi koji se ocjene kao prihvatljivi  biće  ugrađeni u prijedlog Zakona, a oni koji se ne prihvate dodatno će se pojasniti.

– U zadnjih nekoliko godina osjetan je ekonomski razvoj na području našeg kantona i sama privredna kretanja ukazuju na neophodnost donošenja Zakona o komunalnim taksama. Takse koje imamo sad su neadekvatne, neke se trebaju povećati dok neke druge treba smanjiti, kako bi se stvorio povoljniji ambijent i privrednici plaćali neku objektivno određenu taksu. Mi smo gledali da uzmemo neke relevantne i odredive kriterije, ali naravno, uvijek imaju neki koji su zadovoljni s tim kriterijima, a neki koji nisu. Kriteriji sami prouzrokuju visinu takse. Tako da je razumljivo da su ljudi u određenim situacijama subjektivni i da smatraju da su trebali da se koriste neki drugi kriteriji– kazao je ovom prilikom stručni savjetnik za pravne poslove u Ministarstvu za finansije BPK-a Elmir Pilav.

Nakon provedene procedure, prijedlog Zakona o komunalnim taksama biće upućen prema Vladi Bosansko-podrinjskog kantona i Skupštini na usvajanje, a njegova primjena se može očekivati početkom 2012.godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.